Hírek

2013.05.30. 15:32

Eltitkolt múlt és jelen

A hősiesség értékes példáit ismerhetné meg a magyar társadalom, ha a mágnesszalagok tartalmát nyilvánosságra hoznák, hangzott el az ügynökvilágról tartott beszélgetésen szerdán.

Marton Attila

A Lovassy gimnáziumban a Józan Ész Társasága meghívására Ungváry Krisztián történész és Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság korábbi tagja beszélt az ügynökügyről. A mintegy kétórás rendezvényen előbb rövid előadást tartottak, majd a beszélgetés második felében a közönség kérdéseire válaszoltak a téma szakértői. Ungváry szerint magyar specifikum, hogy az állambiztonsági munka jelentős részét nem ügynökök végezték: az információknak csupán 50 százalékát szolgáltatták ügynökök, a másik felét úgynevezett hivatalos kapcsolatok – például helyi pártszervezetek vezetői, személyzeti osztályvezetők – adták.

Hazánkban jellemzően tízezer alatt maradt az ügynökök száma egy-egy évben, de nagyon jelentős volt a fluktuáció: a Rákosi- és a Kádár-rendszer alatt mintegy 200 ezer embert szerveztek be. A társadalom jogos igénye, hogy megismerje a magyar történelemnek ezt a részét, fogalmazott a történész, majd hozzátette, nem elsősorban az a kérdés, hogy mit tettek az ügynökök akkor, hanem mit tesznek ma.

Gulyás József az 1989 óta az iratok feltárására tett kísérletekről beszélt. Szerinte nem az ügynökök személye, hanem a rendszer működésének megismerése és az akkoriban keletkezett iratok sorsa lényeges igazán. A kilencvenes években a vita félrement, mert elsősorban a III/III-asokról szólt, később, a kétezres évek elején az erről szóló törvényi szabályozás fordulatot hozott, de továbbra is lehetőséget biztosított arra, hogy a nemzetbiztonság visszatartson iratokat, jegyezte meg.

 

Gulyás József, Ungváry Krisztián és Révész Erika az ügynökvilágról tartott veszprémi beszélgetésen. A cseh és a szlovák példát emelték ki. A társadalom jogos igénye a múlttal való szembenézés (Fotó: Gáspár Gábor)



A 2007-ben felállított Kenedi-bizottság jelentése megállapította, az iratok megsemmisítése nem ért véget a Dunagate-botránnyal, hanem egészen 1995-ig tartott, míg a grémium másik fontos észrevétele szerint az iratok visszatartása az esetek többségében nem megalapozott. Sem 2010 előtt, sem azóta nincs valódi politikai akarat az ügynökakták nyilvánosságra hozására, holott ez a múlt megértéséhez nélkülözhetetlen, zárta előadását Gulyás.

Az érdeklődők kérdésére válaszolva Ungváry leszögezte, egyetlen eset sem bizonyítja, hogy a KGB valaha utasította volna a magyar szerveket, információkat viszont kaptak a magyar ügynökökről: emiatt a történész szerint fals érv, hogy azért nem szabad nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat, mert kiderülne, hogy sokan ma is a nemzetbiztonságnál dolgoznak.

A Paskai-dossziéval kapcsolatos kérdésre a történész azt felelte: a magyar katolikus püspöki kar 90 százalékát beszervezték a szocializmusban, ez a varsói szerződés más országaira nem volt jellemző, ahogyan az sem, hogy a rendszerváltáskor nem szervezték újjá az állambiztonsági szolgálatot. A szembenézéssel kapcsolatban a cseh és szlovák példát emelte ki, ahol az interneten tették közzé az ügynöklistákat. Ezek olyan pozitív minták, amelyeket nekünk is figyelembe kellene vennünk, jegyezte meg Ungváry Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!