Hírek

2013.05.11. 14:53

Három helyszínen nyílt meg a Veszprémi Tavaszi Tárlat

Veszprém - Száztizenhat művész kétszázhatvan alkotása látható a Veszprémi Tavaszi Tárlaton. A fődíjat Farkas Imre képzőművész vehette át.

Balla Emőke

A huszonkettedik Gizella Napok programsorozatának része a Veszprémi Tavaszi Tárlat, melyet három évente rendez a Művészetek Háza. A régióban egyedülálló szakmai kiállításnak a Művészetek Háza udvarán tartott megnyitóján Porga Gyula polgármester arról beszélt, a Gizella Napokon múlt, jelen, jövő találkozik, méltó módon ünnepelhetünk.

A tavaszi tárlat - ahol az alkotók legújabb munkáikkal mutatkoznak be - lehetőséget ad arra, hogy feltűnjenek fiatal tehetségek, miközben azt is látjuk, kik távoztak el az elmúlt években közülünk, mondta a kiállítást megnyitó Szűcs Erzsébet művészettörténész, a székesfehérvári Városi Képtár - Deák Gyűjtemény igazgatója, a Tavaszi tárlat zsűrijének elnöke. A tárlaton megtalálhatók a hagyományos képzőművészeti alkotások, festmények, grafikák, plasztikák, szobrok, de a legmodernebb technikák is, mint a kompjuter-printek, illetve digitális video művek.

Az alkotó ember nem süllyedhet a szomorú szürkeségbe (Fotó: Gáspár Gábor)

A száztizenhat alkotó közül huszonnyolc nő, a művészek a világ megismerésére, megismertetésére törekszenek, szembesítenek a valósággal, újra feldolgoznak korábbi alkotásokat, irodalmi élményeket. A kollektív tárlat a mai Magyarország hangulatát tükröző közvéleménykutatásnál jobb képet mutat. Az alkotó tett, az alkotó ember nem süllyedhet a szomorú szürkeségbe, hangsúlyozta a művészettörténész.

A kiállítás június 22-ig, a Múzeumok éjszakájáig látható a Csikász Galériában, a Várgalériában és új helyszínen, az egykori Piarista Gimnázium  termeiben. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta: a hat éve üresen álló épületben 2002 nyarán fiatalok képzőművészeti táborát rendezték, a helyszín alkalmas kiállítás befogadására is.

Támogatóknak, cégeknek köszönhetően tíz díjat adtak át. A Veszprémi Tavaszi Tárlat fődíját Farkas Imre képzőművész vehette át Porga Gyula polgármestertől.

 

 

A műveket három  tagú zsűri - Szűcs Erzsébet művészettörténész, Szemadám György képzőművész, Szabó Tamás szobrászművész - értékelte. A fődíjas Farkas Imre mellett díjat kapott Gálhidy Péter szobrászművész, Heitler László festőművész, Somody Péter festőművész, Marosi Diána festőművész, Borbély Gábor képzőművész, Verebics Ágnes festőművész, Haszon Ákos képzőművész, Tóth György László képzőművész. A Művészetek Háza különdíját, az egyéni kiállítás, bemutatkozás lehetőségét, Földesi Barnabás festőművész kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!