Hírek

2013.05.22. 15:28

Kevesebb a haltetem

Minden tavasszal kényszerű kötelezettsége a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, hogy az elhullott halak tetemeit összegyűjtse.

Tremmer Tamás

Ebben az évben idáig szerencsésen alakultak a körülmények: kevesebb tetemet találtak a halászok a korábbi évek adott időszakához képest, tájékoztatott Füstös Gábor vezérigazgató. Az összesített adatok szerint eddig 619 busatetemet és 7313 darab egyéb hal tetemét gyűjtötték be, míg a tavalyi esztendő ugyanezen időszakára 1582 busa és 10169 egyéb hal tetemét kellett eltávolítani a Balatonból.

A két évvel ezelőtti jelentős harcsapusztuláshoz képest idén csupán egyetlen harcsa tetemével találkoztak a halászok. Bizonyos mérvű halpusztulás természetes jelenség minden halban gazdag vízben. Tavasszal azért kerül a figyelem központjába, mert a téli időszakban legyengült, elpusztult halak tetemeit a felmelegedő víz nagyjából egy időben veti fel, és a sodródó tetemek a széljárásnak megfelelően koncentráltabban csoportosulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!