Hírek

2013.05.18. 12:24

Dr. Pákozdy János maradandót alkotott

Dr. Pákozdy János nélkül nem lesz már sohasem olyan az élet – sem szeretett kórházunkban, sem a saját egyéni pályafutásunk során – mint amilyen addig lehetett, amíg ő velünk volt.

Varga Domokos Péter

Nagy Lajos, a Veszprémi Református Egyházmegye korábbi esperese, a kórház lelkésze méltatta e szavakkal temetésén dr. Pákozdy Jánost, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház hajdani igazgatóját, osztályvezető főorvosát. Szombaton délelőtt sok száz ember vett végső búcsút a megyeszékhelyen a Vámosi úti temetőben a súlyos betegségben elhunyt Pákozdy doktortól.

Hetvenedik életévét már nem érte meg, szervezete a rákkal való küzdelemben feladta a harcot, május 6-án abban a kórházban hunyt el, ahol egész életében dolgozott.



Nagy Lajos kórházi lelkész meghatottan idézte fel a tartalmas életút fontosabb állomásait: 1968. október 1-től került a veszprémi kórházhoz, 1984. április 1-től 2012. január 31-ig irányította a baleseti sebészeti osztályt, 1992. október 1-től 2006. február 22-ig orvos igazgatóként, illetve főigazgatóként pedig az egész kórházat.

 

Családtagok, kollégák, betegek százai vettek végső búcsút dr. Pákozdy Jánostól, a Csolnoky Ferenc Kórház hajdani főigazgatójától (Fotó: Gáspár Gábor)


Szólt a szakmai szervezetekben betöltött tisztségeiről, kitüntetéseiről is: megemlítve többek között a Csolnoky Ferenc-emlékérmet, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét, a 44 éves gyógyító munkáért kapott Pro Sanitate-díjat. Istennek a gyógyítás szent tudományára, az ember mentésére kiválasztott áldott eszköze volt ő – fogalmazott Nagy Lajos.

A kórház, a kollégák nevében dr. Rácz Jenő főigazgató köszönt el Pákozdy Jánostól. Felidézte, hogy sietősen, sűrítetten élte az életet, a neki jutott 70 évbe így legalább 100-at bezsúfolt. Neki köszönhette a kórház a logójára került jelmondatot: „Salus aegroti suprema lex esto” („A beteg üdve a legfőbb törvény”).



Arra törekedett, hogy élete során maradandót alkosson, hogy a legjobb tudása és akarata szerint mindig és mindenkin segítsen. Neve a kórházak történetéből kitörölhetetlen lesz – mondta Rácz Jenő. A református temetési szertartást a Főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke végezte.   



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!