Hírek

2013.05.08. 10:24

Megújul a városközpont Devecserben

Devecser - A napokban elkezdődött az autóbusz-pályaudvar épületének és környezetének bontása a városközpont rehabilitációja keretében.

Tóth B. Zsuzsa

A 89,5 milliós költségvetésű városközpont rehabilitációs projekt 83,5 százalékos uniós támogatásból valósul meg a tavaly elnyert KDOP-s pályázat eredményeként. A hiányzó 17,1 milliós saját erő igényt a kármentő alapból pótolja a város.

Toldi Tamás polgármestertől megtudtuk, hogy a bontást követően a területen pihenőparkot alakítanak ki. Egyelőre folyik a bontás, a légkábelek és villanyoszlopok egy része már eltűnt, a kandelábereket újakra cserélik. Az autóbuszok az új, Jókai utcai buszpályaudvar elkészültéig a kastélypark szélén, a rendőrségi épülettel átellenben kialakított árnyas területen állnak meg. E frekventált terület később több célra is alkalmas lehet. Ide helyezhető át a Pápai út átmenő forgalma, ahogy ez régen is volt, és ezzel később bármikor újjáépíthetővé válik e főút helyén egykor álló Süttő malom.

A buszpályaudvar bontásával elkezdődött a devecseri városközpont rehabilitációja (Fotók: Tóth B. Zsuzsa)

A másik lehetőség, hogy az átmeneti buszmegálló parkolóként fog továbbműködni. Erről a lakosság véleményét is kikéri az önkormányzat. A jelenleg folyó átalakításokkal a város visszanyeri egykori arculatának jelentős részét, másrészt új, modern elemekkel, térburkolatokkal, hangulatos sétányokkal bővül. A Devecserbe érkezőket a parkokon túl már a főtér valódi értékei, a láthatóvá tett barokk épületek, és az eddig „eldugott” szép kastély fogadja. Az új autóbusz-pályaudvar központi váróhelyisége az elődök által bontásra ítélt, Jókai utcai volt uradalmi épület boltíves szárnyában kap helyet, megújulva, kívül-belül visszanyerve eredeti patináját.

A bontás és a tér helyreállítása régészeti felügyelet mellett folyik, különös tekintettel a múlt század közepén végleg lebontott Fellner Jakab tervezte templom maradványaira. Annak ma is meglévő alapjait tárják most fel, melynek egy részét láthatóvá fogják tenni. A szomszédos plébánia előtti szakaszt gránittal burkolják, rendezvénytérként lehetővé téve adventi, és egyéb, ide illő közösségi rendezvények színvonalas megtartását.

A szomszédos Iskola és Béke utcai gépjárműforgalom korlátozva lesz. A Gárdonyi szobor – lakossági többségi véleményt figyelembe véve – korábbi helyétől eltérően a Petőfi téri iskolaépület előtt kerül felállításra, ahol az író az 1880-as években tanított. E patinás épület külső felújítása is folyik az Örökségvédelmi Hivatal felügyelete mellet, teljes egészében kármentő alapi forrásból, 14,7 milliós költségvetéssel. Ennek keretében eredeti formájában alakítják ki a homlokzat kiugró traktusát a nyílászárókkal együtt. A készülő, műemléki környezethez méltó, igényesen kialakított széles járdák szervesen kapcsolódnak majd egymáshoz, összekötve a városházát, a kastélyt, az iskolaépületeket, valamint a leendő buszpályaudvart. Hamarosan a térről a korábbi várkapu felé vezető utat építik újjá farönkökből készülő sétány formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!