Hírek

2013.05.22. 15:14

Porga Gyula: ''Érdemes Veszprémbe jönni''

A beruházásokat határozott stratégia mentén hajtjuk végre, mondta Porga Gyula polgármester, akit a mostani és a tervezett munkákról kérdeztünk.

Balla Emőke

- Mikorra várható a belvárosi építkezés befejezése?

- Van némi csúszás a tervezett időponthoz képest, mindenki tudja, milyen nehézségekkel szembesültünk, amikor az aluljáró környékén az építkezés elkezdődött. Egyrészt nem ott találtuk a közműveket, ahol a közműtérképek mutatták, az ott lévő élelmiszer-áruház megsüllyedt, alá kellett támasztani, az előzetes elképzeléseket át kellett terveztetni. Mint emlékezetes, az út alatt pincét találtunk, ami szintén lassította a munkát,  ráadásul az időjárás sem volt túl kegyes hozzánk. Ennek ellenére a kivitelező gyors ütemben kezdte építeni a belvárost, reményeink szerint szeptember 30-ra a teljes beruházást átadjuk.  

- A késés miatt kell kötbért fizetni?

- Nem, mivel nem a vállalkozó hibájából történt a késés, külső okok vezettek ide. Ez egy elnyúló beruházás, a kivitelezőtől azt kértük, tegye lehetővé, hogy az utcazene-fesztivált a belvárosban, a Kossuth Lajos utcán bonyolíthassuk le, a Bástya Áruház mögötti tér új helyszín lesz. Kértük a műszaki ellenőrt, hogy nagyon szigorú legyen az ellenőrzéssel, csak a minőségi munkát fogadja el.

 


Sokan szeretik Veszprémet, szívesen jönnek hozzánk a turisták, mondta Porga Gyula polgármester (Fotó: Orosz Péter)

- Látványos ütemben épül a Hangvilla.

- Valóban látványos szakasz, már körvonalazódik a végleges épület, a befejezés várható időpontja szintén szeptember 30-a. A két parkolónál is hamarosan elkezdődik az építkezés: az egyik a bagolyvári parkoló, a Vár Áruház mellett, a kivitelező kiválasztását végzi a tulajdonos, a másik a Vas Gereben utcai parkoló, itt mélygarázs épül, szeptember 30-i határidővel. Nyár végére elkészül a belváros; bízunk benne, hogy elnyeri a veszprémiek többségének tetszését, tényleg élhető és lakható lesz a belváros. Az volt az alapvető cél, hogy a Kossuth utca benépesüljön, agoraként tudjon működni, minél többen használjuk, ez a kereskedők és a város érdeke is. Annyit tudunk mondani a belvárosi kereskedőknek, hogy rendezvényekkel, a szükséges marketinggel segítjük, hogy a Kossuth utcát vonzóvá tegyük.  

- A belváros felújítása után a Jutas-lakótelepet fejlesztik.

- Nem álltunk meg, tovább építjük a várost, erre szól a mandátumunk. Benyújtottunk egy 1,2 milliárd forintos pályázatot, ebből a pénzből a Jutasi úti lakótelep, Munkácsy utca, Haszkovó utca, Jutasi út által határolt terület felújítása  történik. A jelentős közterületi megújítás mellett épületek energetikai megújítása és egy új óvoda építése fér bele a projektbe. A rossz állapotban lévő Ringató óvodát lebontjuk, újat építünk. A városban több ilyen típusú óvoda is van, most egy típustervet valósítunk meg. Reményeink szerint még a nyáron megkötjük a támogatási szerződést, év végén elkezdődik a beruházás, melynek 2015. közepére kell elkészülni. 

- Megépül majd az új körforgalmat az Almádi úttal összekötő út?

- Aki közlekedik, érzékeli az új körforgalom pozitív hatását. Az észak-déli közlekedési tengely esetében nemsokára megtörténik a kivitelező kiválasztása, nyár végére megkezdődik a kivitelezés. Ezeket a fejlesztéseket, beruházásokat egy nagyon határozott stratégia mentén hajtjuk végre: a városnak van egy közlekedés- fejlesztési, egy integrált városfejlesztési stratégiája, a stratégiákban megjelennek ezek az elemek. Az önkormányzat el tud indítani folyamatokat, de fontos, hogy a helyi vállalkozók, helyi gazdasági szereplők is csatlakozzanak hozzá. A belvárosi felújításnál indulásnál huszonnyolc konzorciumi partner csatlakozott, aztán megjelent a Bástya Üzletház tulajdonosa, majd a Lordok Háza lakóközössége is megkeresett bennünket azzal, miként tudnánk együttműködni, hogy az épület homlokzata is megújuljon. A várban is ugyanez a folyamat zajlik; az önkormányzat több fejlesztést hajtott végre, ehhez csatlakozott az érsekség a Szaléziánum építésével, most ismét az önkormányzat, a várkapu felújításával. A turizmusba fektetett energiának eredménye van, ezt a vállalkozók is felismerték: az elmúlt évben a veszprémi szálláslehetőségek közel ötven férőhellyel bővültek. A vendégéjszakák száma tavaly ötven százalékkal emelkedett az előző évhez képest, ez nagyszerű eredmény.  

- Az új turisztikai projektnek is az az egyik  célja,  hogy a turisták minél több időt töltsenek a városban.

- Furcsa kettősség,  mikor a város turisztikájáról beszélünk. Nagyon sokan szeretik Veszprémet, szívesen jönnek hozzánk a turisták, látogatják a különböző attrakcióinkat, a nehézség az, hogy ez vendég-éjszakaszámban nem mindig tükröződik, az ideérkezők nem töltik itt az éjszakát. Ez egyrészt a Balatonhoz való közelségből adódik, másrészt a város a fővárostól elérhető távolságra van. Kulcsfontosságú, hogy olyan rendezvényeket szervezzünk, amik ide kötik és itt tartják a vendéget. Az utcazene-fesztiválnál, Veszprémfestnél, Kabóciádénál, Gizella-napoknál érezhető, hogy a turisták több napot eltöltenek itt. Biztos vagyok benne, ha a Hangvilla megépül, nemcsak nyáron, de a téli időszakban is otthona lehet olyan fesztiváloknak, ami miatt érdemes Veszprémbe jönni. 





A Séd-völgyi rehabilitációnál tökéletesen látszik, hogy az önkormányzat elkezdett egy fejlesztést, majd a Pajtakertben megjelent egy magántulajdonos, átalakított, kiépített egy új helyszínt. Vagy a Betekints Hotel, ahol nemsokára átadják az újonnan épült rendezvényteret. A vállalkozók érezték, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, most, a belváros felújításánál is ez tapasztalható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!