Hírek

2013.05.21. 18:13

Szomjaznak a földek

Bár az utóbbi napokban helyenként nagyobb mennyiségű eső is lehullott, ez zömmel a városokban történt, míg a szántóföldeken és a gyümölcsösökben nagyon kellene már egy kiadós adag az aranyat érő májusi esőből.

Varga Ibolya

A hosszúra nyúlt tél miatt a tavaszi talajelőkészítés, a vetés, a szokásos növényápolási és növényvédelmi munkák is két-három hetet csúszni kényszerültek a határban. Emiatt is módosult a vetésszerkezet.

A tavaszi árpa az átlagos 6500-7000 hektár helyett alig több mint 5000 hektáron fejlődik, borsóból pedig a vetőmag fele maradt zsákban, mintegy kétszáz hektárnyit találunk a megyében. Zabból 3500 hektárt, szójából kilencszáz hektárt vetettek el a termelők. A szója vetésterülete öt év alatt éppen ötszörösére növekedett. A napraforgó csaknem tízezer hektárt foglal el.

 



Perger Ernő, Binder Imre, Incze Károly, Kovács Gyula és Takács Lajos (balról jobbra) Ajkáról érkezett Felsőörsre egy szőlőbe dolgozni. Csak a fotó kedvéért hagyták abba egy percre a munkát. Úgy tapasztalták, Felsőörsön mintha kevesebb eső esett volna, mint Ajkán (Fotó: Gáspár Gábor)

Szemes kukoricát mintegy 28 ezer hektáron vetettek. Veszprém megyében évről évre csökken a burgonya részesedése a művelt szántóterületekből, a korábbi 600-700 hektár napjainkra négyszáz hektárra zsugorodott. A tavalyi aszály miatt az új lucernák telepítése sikeresebb volt idén tavasszal, szépen fejlődnek, összességében 5600 hektáron.



A gyümölcsösökben azt figyelték meg, hogy bár a virágzás szép volt, a cseresznye és a meggy a szokottnál gyengébben kötött. A szőlőkben április végén hirtelen indult meg a nedvkeringés, akkor torlódtak a munkák, most az esőt várják a tőkék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!