Hírek

2013.06.16. 05:28

Csókay András idegsebész: "A hit nem elméleti kérdés"

Veszprém - Mindnyájunknak segítő hivatása van. Mindenki segíthet a környezetében élőknek, legalább azzal, hogy meghallgatja, mondta dr. Csókay András.

Balla Emőke

A Prima Primissima díjas idegsebész A hit nem elméleti kérdés címmel tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Veszprémi Csoportja szombati rendezvényén, a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában. Beszélt arról, hogy a férfiak minden kérdést elméleti, logikai úton közelítenek meg, mindenre próbálnak bizonyítékokat szerezni, míg a nők nem akarnak mindenre magyarázatot, életük stresszmentesebb, ezért élnek tíz, tizenöt évnél tovább, mint a férfiak.

Csókay András: "Mindenki lehet segítő, gyógyító" (Fotók: Orosz Péter)

Európában ma egy tébolyult vallás van, ami alapjaiban káros, veszélyes; sokan nem az értünk áldozatot hozó Istenben, hanem abban hisznek, hogy az ember maga az Isten. Nemcsak Kopp Mária boldogságkutatásának statisztikája, de Csókay András is rámutatott: a magukat maga módján vallásosnak mondó embereknek a legnehezebb. Sokáig ő is a maga módján volt vallásos, negyvenkét évesen tért vissza Istenhez, vált imádkozó orvossá, onnantól kezdve sok kreatív szakmai ötlettel állt elő. Bevallotta, bár boldog családi életet élt, elkövette a házasságtörés, a hűtlenség bűnét, de Isten soha nem fárad bele a megbocsájtásba, neki is megbocsájtott. Istenhez való visszatérése után rendeződött a magánélete.

Az előadónak segítő hivatása van, de mindenki lehet segítő, gyógyító. Valamennyiünknek a környezetében sok a beteg ember, már azzal segíthetünk, ha meghallgatjuk egymást. Éppen ezért szerinte  nem az agysebészé a legnehezebb orvosi hivatás, hanem a pszichiáteré, aki mások problémáit veszi magára.

Csókay András elmondta, iskolásként gyenge szóbeli előadó volt, magyarból hármast kapott, a Szentlélek munkája, hogy most itt adhat elő. Több szakmai példával illusztrálta, hogyan segít az imádság, ad tanácsot a Szentlélek, mikor mit szóljon, tegyen. Amikor pár hete egy huszonegy éves, csontrákos fiatal lány szenvedését az orvosok már nem tudták enyhíteni, azt mondta a betegnek, Jézus szereti őt, hordozza, Hozzá imádkozzon.

Beszélt arról, éppen úgy, ahogyan egy sportolónál, úgy az orvosnál is fontos, hogy tréningezzen, gyakoroljon. Ő a boncteremben modellezte a műtéteket, ez a legjobb gyakorlás. Azt mondta, imádkozott és megtanulta, hogy az elhunyt emberben az Úr Jézus keresztről levetett testét ismerje fel. Megszerette a halottakat, szívesen megy a boncterembe. Hit által túl kell lépni az értelmi gátakon, hangsúlyozta Csókay András, visszatérve előadásának kiindulópontjához: "A hit nem elméleti kérdés."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!