Hírek

2013.06.13. 09:30

Költözik a pápai könyvtár

Jó ütemben haladnak a városi könyvtár új helyszínének, a volt Balla Róbert téri iskola épületének a felújítási munkálatai.

Nagy Imre

A közelmúltban dr. Áldozó Tamás polgármester, dr. Hermann István könyvtárigazgató és Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője tekintették meg a helyszínt.

- Amikor az Esterházy kastély pályázatán tisztázódott, hogy a könyvtár a jövőben nem működhet ott, akkor több megoldást is számba vettünk arra nézve, hogy az intézmény hová költözhetne át. Az első variációk még az Acsády iskola kollégiumában való elhelyezésről szóltak, azonban az átalakítás költségigénye nagyon nagy, több százmillió forint volt.

Ugyanakkor - más helyszínek mellett - felmerült, hogy a Balla Róbert téri iskola elköltözésével az épület megürül, és funkciót kell neki keresni. Először merész gondolatnak tűnt, hogy a könyvtár itt kapjon helyet, de a mai séta is bizonyítja, hogy elképzelhető az itteni működés. Sőt, azt mondhatjuk, hogy ez az épület a mai szerkezetével is alkalmasabb helye egy könyvtárnak, mint a kastély volt - fogalmazott a bejárás során dr. Áldozó Tamás.

 



Az új termek funkcióit dr. Hermann István igazgató mutatta be dr. Áldozó Tamás polgármesternek (Fotó: Nagy Imre)


- Más kérdés, hogy a pápaiak számára a könyvtár a kastélyhoz kötődik. Ha más szemmel nézzük, akkor a kastély egymásba nyíló termeiben a könyvgyűjtemények elhelyezése mindig problémát okozott. Itt ez egy fő közlekedési tengely mellett kialakítható - mondta a város polgármestere. A költségvetés húszmillió forintot irányzott elő erre a munkára, ebből látványosan, szépen dolgoztak a szakemberek. Amennyiben az összeg szűkösnek bizonyul, keresni fognak forrásokat. A hosszú távú koncepciók között szerepel az épület további átalakítása is.

- Kollégáim csomagolnak, szedik be a könyveket, az új helyen a lehető leggyorsabban szeretnénk berendezkedni. A kastélyban június 15-én bezárunk, pakolunk, majd itt mielőbb kinyitunk. Augusztusban ki kell adni a szabadságokat, ezután nyitunk. Egy perccel nem leszünk tovább zárva, mint amennyi feltétlenül szükséges, hiszen azért vagyunk, hogy az olvasók igényeit kielégítsük - mondta el dr. Hermann István, az intézmény igazgatója.

- Közel állunk a befejezéshez, a középső szárny a hét végére elkészül, 612 négyzetméternyi területet újítottunk fel, részben fel kellett csiszolni a meglévő parkettát, 202 négyzetméteres pedig újat készítettünk, illetve 146 négyzetméteren új PVC-burkolatot raktunk le. Az épületben kisebb átalakításokat - válaszfalak bontása, építése - végeztünk, a könyvtár működéséhez minden funkció rendelkezésére áll - fogalmazott Németh Tamás, a kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!