Hírek

2013.06.05. 19:09

Nyílt nap a patikákban

Mi nem csak levesszük a dobozt a polcról, és beteg kezébe nyomjuk. A mi munkánk elsősorban nem kereskedelmi tevékenység.

Varga Domokos Péter

Dr. Pávics László mondta ezt el a Naplónak, mikor arról kérdeztük, miért kapcsolódtak be a tizedik országos patika nap megyei rendezvényeibe. A Fehér Üröm gyógyszertár tulajdonosa, szakgyógyszerész közölte, ezen napon minden évben megnyitják a patikát az érdeklődők előtt.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei csoportja a rendezvényről előzetesen tájékoztatta az iskolákat, hozzájuk idén a padányisok jelenteztek be. Három csoport érkezett, a diákoknak először tájékoztatót tartottak a gyógyszerészképzésről, a hivatásról. Az egyetemen öt év tanulás után lehet valakiből gyógyszerész, ma már a diplomához doktori disszertációt is kell készíteni. Aki a követelményeknek megfelel, doktori címet kap. Ezt követi három év munka melletti képzés, akkor válik valaki szakgyógyszerésszé.

A padányis gyerekek a gyógyszerkészítést is kipróbálhatták (Fotó: Penovác Károly)

Az érdeklődőknek bemutatták a gyógyszerkülönlegességeket, például a kábítószereket, valamint a gyógyszerkészítés eszközeit, köztük egy ezred gramm pontosságú mérleget. A diákok azt a patikában történő gyógyszerkészítésbe is beletekintettek, sőt ki is próbálhatták. Pávics László kiemelte, fontos, hogy a betegnek legyen lehetősége arra, hogy az ugyanolyan hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legolcsóbbat kapja meg. Az ő gyógyszertárukban 52 százalékban helyettesítik olcsóbbal a felírt gyógyszereket.

 



A maga részéről egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy maradjanak a szakma kezében gyógyszertárak, ne a befektetőkébe, mert a szakmai szempontokat csak így lehet érvényesíteni.

 

 

 

 


Pávics László Veszprémben az elsők között nyitott magángyógyszertárat 1992-ben, miután a munkahelyén nyugdíjba vonult. Mikor egyetemre járt, a képzés még nem adott doktori címet, ő azonban gyógyszerhatástanból doktorált. Sokáig ő volt a megyében az egyetlen gyógyszerismertető szakgyógyszerész. Ez azt jelentette, hogy őt kérték fel arra, az orvosoknak tartson tájékoztatót az újonnan megjelenő gyógyszerekről. Büszke arra, hogy egy felmérés szerint az emberek a pilóták után a gyógyszerészekben bíznak meg legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!