Hírek

2013.06.16. 14:09

Távozik a kéttannyelvű igazgatója, de nem a korábbi ügy miatt

Az almádi két tannyelvű gimnázium igazgatójának eljárása a törvénysértő adatkezelésen túl az érintett tanárok és diákok több alapjogát is sértette a "listázásként" elhíresült ügyben, és az intézmény fenntartója is hibázott, állítja többek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kiadott közlemény a kérdésben zajlott vizsgálat alapján.

Győrffy Árpád

Szabó Máté még 2012 december közepén rendelt el vizsgálatot annak az értesülésnek az alapján, hogy a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnáziumban a diákokat és tanárokat az igazgatói irodában kikérdezték, szóba kerültek-e az iskolában a felsőoktatással kapcsolatos tüntetések, sztrájkok, a beszélgetésekről pedig jegyzőkönyv készült. Időközben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az információs önrendelkezési jog sérelmét már megállapította, és pénzbírsággal sújtotta a gimnáziumot.

Az alapvető jogok biztosa arra jutott, hogy az igazgató által lefolytatott vizsgálat módszere és a végrehajtás módja sértette az érintettek tisztességes eljáráshoz való jogát. Az is kiderült, hogy az igazgató a pedagógusok és a végzősök politikai véleményéről is meg kívánt győződni, ami aggályos a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülésével kapcsolatban. A biztos szerint a megyei intézményfenntartó központ jogi kereteket mellőző utasítása nem felelt meg a jogbiztonság elemi követelményeinek.

A balatonalmádi gimnázium igazgatója, Gránásiné Bácsi Tünde a közelmúltban azzal került újra a hírekbe, hogy  nem engedélyezte Heller Ágnes filozófia professzor rendhagyó órájának megtartását az intézményben.

Olyan intézkedésről nem tudunk, amely bármelyik előbbi ügyben személyesen elmarasztalta volna az igazgatót. Gránásiné rövidesen mégis megválik az intézménytől, mert a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése augusztustól kinevezte a Pápai Református Gimnázium igazgatójává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!