Hírek

2013.06.10. 15:45

Veszprém megyeiek is segítenek a gátakon

A veszprémi polgármesteri hivatal dolgozói és a Pannon Egyetem oktatói, hallgatói is részt vesznek az árvízi védekezésben.

Balla Emőke

A veszprémi polgármesteri hivatal munkatársaitól nem idegen a karitatív munka: a vörösiszap-katasztrófánál is segítettek, most pedig az árvízi védekezésben, homokzsákok töltésében, pakolásában vették ki részüket. Péntek délután a titkárság, a műszaki, a szociális irodák, csoportok, valamint az adóhivatal dolgozói egy mikrobusszal, szombaton két mikrobusszal és egy személyautóval huszonnyolcan indultak Mecsérre. Az önkéntesek között volt Porga Gyula polgármester, Brányi Mária alpolgármester, Mohos Gábor jegyző és Stigelmaier Józsefné önkormányzati képviselő.

A mecséri védekezésnél Kőhegyi Imre Brányi Máriának adja a homokzsákot. A háttérben Szamosi Attila, Héthelyi Réka és Porga Ábel (Fotó: Angyal Éva)

Az önkéntesek pénteken homokzsákokat töltöttek, talicskáztak, szombaton délelőtt Mecsér külterületén, a Mosoni Duna árterületén magasították a gátat, délután a faluban, házak udvaraiban, a kertek végében építették a gátat, tájékoztatott Szamosi Attila, az adóhivatal vezető főtanácsosa.

Homokzsák oszlopokat építettek, közéjük sóder oszlopokat helyeztek, hogy a gát jobban tartson. A munkagépek folyamatosan hordták a homokot, a falu lakói kávéval, pogácsával kínálták a dolgozókat, akik átélték, milyen hatalmas ereje van a víznek, milyen kicsi mellette az ember. Az önkéntesek örömmel, jó érzéssel segítettek, a felszerelést, ruházatot maguk vitték; a VKSZ egy mikrobuszt, pólókat, lapátot, mellényt, a VMK egy mikrobuszt biztosított.

A Pannon Egyetem is aktív szerepet vállal az árvízvédelmi munkálatokban, a hallgatókból, oktatókból és dolgozókból álló csapatok az igényekhez igazodva vesznek részt a munkában. Az intézmény vezetősége fontosnak tartja a segítségnyújtást, Szabó Lajos rektori biztos vezetésével operatív bizottságot állított fel, melynek feladata, hogy az egyetem hallgatói, oktatói és dolgozói, illetve hozzátartozók, segíteni akaró városlakók egységes, szervezett keretek között, hatékonyan tudjanak részt venni a védelmi és helyreállító munkálatokban.

Nádasi Edit oktató, Csikós Viktor hallgató, Bognár Ferenc tanársegéd, Szarvas Tamás hallgató, Dezső Róbert hallgató, Silye Sándor hallgató, Szentes Balázs tanársegéd, Pfitzner Balázs hallgató dolgoznak a gátakon (Fotó: Gombás Kornél)

Feladatuk a homokzsákok előkészítése, elhelyezése és a védelem erősítése. A kezdeményezéshez egykori hallgatók is csatlakoznak felajánlásokkal, szállást, élelmet biztosítanak, de segítséget nyújtanak a munkálatokban a hallgatók hozzátartozói is.

Önkéntes csapatok Veszprémből és Keszthelyről indulnak, a nagykanizsai hallgatók városi szervezésen keresztül segítettek.

A Pannon Egyetem hallgatóiból, oktatóiból és dolgozóiból álló csapatok vasárnap Esztergomban, hétfőn Baján, kedden  várhatóan Bátán vesznek részt a munkálatokban. Az árvízvédelmi tevékenységet addig folytatják, míg szükség lesz a településeken a munkára, a tervek szerint a helyreállítás során is segítséget nyújtanak majd.

Várpalotáról Katona Csaba alpolgármester (Fidesz-KDNP) vezetésével, busszal indultak az árvíz sújtotta területre segítségüket felajánló önkéntesek. Jelenleg Győrzámolyban huszonnyolcan vesznek részt az árvízi védekezésben. A veszélyes árvíz helyzetben, homok-murva zsákokat lapátolnak, pakolnak a gátak megerősítésére a bajba jutott szigetközi családok védelmére. Keszey János Balatonalmádi polgármestere (Fidesz-KDNP) lelkes férficsapattal Mecséren vett részt az árvízvédelmi önkéntes munkában, homokzsákokkal védték a gátakat a térségben.

Folyamatosan frissülő híreinket az árvízről itt találja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!