Hírek

2013.07.29. 16:05

Életmentő program

A Fidesz nagy becsben tartja a nőket, a leendő és a mostani édesanyákat. Azt szeretnénk, ha minél jobban vigyáznának magukra, és minél többen vennének részt az egyik legfontosabb szűrőprogramban, a méhnyakszűrésben.

Varga Domokos Péter

Ezt Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője mondta a védőnői szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón Balatonfüreden. Hangsúlyozta, sajnos Magyarországon méhnyakrákban 400-500 nő hal meg évente, 1500 új megbetegedést regisztrálnak. A megbetegedések öt százaléka halálos kimenetelű.

A szűrés azért különösen fontos, mert a méhnyakrák tünetmentes. Magyarországon közel tíz éve létezik államilag finanszírozott és szervezett méhnyakrákszűrés, de sajnos a nők jelentős része nem vesz részt ezeken, a 25-65 éves korosztálynak csak az öt százaléka.

 

Tompos Mária, Selmeczi Gabriella és Bábiné Szottfried Gabriella a méhnyakrákszűrés fontosságáról (Fotó: Varga Domokos Péter)



Magyarországon méhnyakrák miatti halálozások száma jóval magasabb az európai átlagnál. Ebbe a kormány nem nyugsziki bele, ezért viszik közelebb a szűrést a nőkhöz a védőnői hálózat segítségével. Néhány mintaprogram után úgy döntöttek, hogy országossá teszik a védőnői méhnyakrákszűrést, elsősorban a kistelepüléseket célozzák meg.

Az ugyanis a tapasztalat, hogy ők nehezebben jutnak el a szűrésekre. Ehhez a programhoz már több, mint 200 védőnőt sikerült megnyerni, akik rövid képzésben vesznek részt. Idén, csak az első félévben már négyezer nőhöz jutottak el a védőnők - emelte ki Selmeczi Gabriella.

Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői szolgálat megújításáért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, a védőnőkkel való találkozásai során a méhnyakrákszűrés mindig sarkalatos problémaként merül fel. Jól működő népegészségügy, egészségtudatos magatartásfejlesztés a védőnői szolgálat nélkül nem létezhet tette hozzá.



 

 

Tompos Mária balatonfüredi körzeti védőnő elmondta, 2009-ben beneveztek a méhnyakrákszűrő mintaprogramba, öten végezték el az ehhez szükséges tanfolyamot. A szűrést a szakrendelőben megfelelő, intim körülmények között tudják végezni. Három év alatt 400 fölötti kenetvétel történt, három esetben szűrtek ki méhnyakrákot. Ezeket a hölgyeket időben megműtötték, ma is jól vannak. Úgy látja, a közvetlen megkeresés, a személyes kapcsolat jelenti azt a pluszt ebben a programban, amivel be tudják a hölgyeket invitálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!