Hírek

2013.07.24. 11:29

Ezrek vesznek részt a szűrőprogramon

Talán még a szervezők sem számítottak ekkora sikerre: a balatoni strandokon szervezett egészségügyi szűréseken tömegek állnak sorba.

Varga Domokos Péter

Az adatok imponálóak: az eddig eltelt néhány nap alatt – a velencei próbaüzemmel együtt – az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) Népegészségügyi Főosztályának adatai szerint összesen 2582 ember vette igénybe valamelyik szűrési lehetőséget.

Mint már a Naplóban is hírt adtunk róla, július 18-tól a megyében zajlik a szűrőprogram, az eseményt a balatonkenesi Vak Bottyán strandon Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára jelentette be a nyilvánosságnak. A programot az Emmi, az OTH, a kormányhivatalok népegészségügyi, szakigazgatási szervei koordinálják, de részt vesz benne több országos intézet is. A CO-mérést, dohányzásról leszoktatási tanácsadást a Korányi kórház végzi, a táplálkozási tanácsadást az Országos Egészségfejlesztési Intézet.

A három Balatonkenesén töltött nap után az egészségvédő csapat, egy szűrőkamionnal és több pavilonsátorral az alsóörsi strandra költözött, adataink az ottani második nap mérlegét még tartalmazzák. Itt kértünk tájékoztatást Turóczi Máriától, a program helyi vezetőjétől, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési és Egészségügyi Igazgatási Osztályának vezetőjétől. (Turóczi Máriát a feladatra a megyei tiszti főorvos jelölte ki.)

 

Kothenczné Dominek Ildikó, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének munkatársa a Győrből érkezett Téringer Veronika testtömeg indexét elemzi. Mellette a veszprémi Pálné Gáspár Emília is elvégeztette a szűréseket (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

Megtudtuk tőle, a szűrőkamionban szakszerű emlőszűrésre is van lehetőség, rendelkezésre állnak az ehhez szükséges műszerek is. El tudják végezni a 45 és 65 év közti korosztály kétévenkénti emlőszűrését, de ehhez szükség van az érintettek taj-kártyájára is. (Azért, hogy kontrollálni lehessen, mikor történt utoljára ilyen szűrés.)

Akiknek a strandon nincs taj-kártyájuk, a fizikális emlővizsgálatot azoknál is elvégzik, ugyanúgy a 45 évnél fiatalabb és a 65 évnél idősebb hölgyeknél is, valamint tanácsadást is nyújtanak számukra. A már említettek mellett anyajegyszűrés is történik, messze ezen vesznek részt legtöbben, eddig 1014 ember. És ami igazán megdöbbentő: 10 esetben pozitív lett az eredmény, eddig ennyi embert irányítottak a bőrrák enyhébb vagy súlyosabb formája miatt további vizsgálatokra.

Turóczi Mária beszámolt személyes benyomásaikról is: akik részt vettek a szűréseken, kivétel nélkül elmondták, nagyon örülnek a lehetőségnek, kiváló az ötlet, ma az embereknek a felgyorsult világban egyszerűen nincs lehetőségük a munkájuk mellett az egészségükkel is törődni. Az emberek közé kell menni, eredményt így lehet elérni – összegezte benyomásait Turóczi Mária.

A szűréseket végző csoport még néhány napig a megyében tartózkodik (július 29-ig Füreden a Tagore sétányon, július 30, 31-én pedig Badacsonytomajon, az általános iskola előtti téren).


Balatonkenesén Turóczi Mária találkozott egy fiatalemberrel, aki a kerékpárúton biciklizett, látszott rajta, hogy sportos, izmos alkat. Mikor meglátta a fehér pavilonsátrakat és a szűrőkamiont, megállt, érdeklődött. Elmondta Máriának, ő egészségesen él, irtózik az orvosi rendelőknek még a látványától is, de itt, ilyen körülmények között szívesen elvégezteti a szűréseket. Mert ez olyan, mintha nem is orvosnál lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!