Hírek

2013.07.10. 15:49

Hadszíntérre készülnek Humvee terepjárókkal

Táborfalva - Afganisztáni szolgálatra készülő gépkocsivezetők gyakorlatoznak katonai Humvee terepjárók volánja mögött az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai bázisán. Vokla János alezredes, a várpalotai alakulat parancsnokhelyettese a helyszínen ellenőrizte a kiképzést.

Szabó Péter Dániel

A HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, azaz magyarul nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű) az amerikai fegyveres erők 1980-as évek elején kiírt tenderpályázatának elnevezése volt, ám a közismert Hummer terepjárók katonai célokra kifejlesztett változata végül a hadrendbe állításkor is ezt a nevet kapta. A katonák körében ugyanakkor becenevén, a mozaikszó kiejtése után Humvee-nek (ma már levédett márkanév) szólítják a majd 4,5 tonnás páncélozott monstrumot, amelyet 6500 köbcentiméteres, V8-as turbófeltöltős dízelmotorral láttak el, mondta el szerdán az MH BHK táborfalvai bázisán tartott eligazításon Mohos Zsolt őrnagy, a kiképzési gyakorlat vezetője. A szakembere elmondta, az 515 Nm-es nyomaték leadására képes erőforrás lévén igen mozgékony a Humvee, a széles nyomtáv pedig az oszlopvezetésnél és az aknamezőn egyaránt előnyt jelent.


A várpalotai alakulat által üzemeltetett bázison egyébként jelenleg 12, afganisztáni hadszíntérre készülő gépkocsivezető kiképzése zajlik. Szerdán a konvojban haladást gyakorolták hat Humvee volánja mögött műúton és terepen egyaránt. A helyszínen követte a kiképzést Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnokhelyettese, aki maga is több ízben szolgált Afganisztánban, legutóbb épp tavasszal tért vissza a messzi országból. Az alezredes elégedetten nyilatkozott a látottakról, mint elmondta, jól felkészültek a magyar katonák, ezt egyébként hazánk missziós szerepvállalásai alkalmával a velünk együtt szolgáló nemzetek katonái is mindig hangsúlyozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!