Hírek

2013.07.03. 12:21

Megújul a pápai hajléktalan szálló

A második sajtótájékoztatót tartották a közelmúltban Pápa város egyesített szociális intézményei Arany János utcai hajléktalan szállójának ügyében. Az elsőn a nyertes projektről volt szó, most arról, hogy indulhat a munka.

Nagy Imre

- Megtörtént a támogatási szerződés aláírása, ami az elmúlt két hónap eredményes munkájának köszönhető. Innentől kezdve már semmi akadálya annak, hogy a projektet fizikai valósában is megvalósítsuk. A kezdő időpont 2013. június 1-je, zárása 2014. augusztus 31-e. A következő időszak legfontosabb feladata a közbeszerzési eljárás kiírása, ha ez lezárul, elkezdődhet az építkezés. A száz százalékos támogatású pályázaton nyert összeg közel kilencvenegy millió forint - tájékoztatott Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója.

A hajléktalan szálló épülete ötven éves. A szobák zsúfoltak, kicsik, nem akadálymentesítettek, nincsenek ellátva informatikai eszközökkel, és az itt dolgozó személyzetnek nem áll rendelkezésére külön helyiség. Ezeken a gondokon segít a pályázat, hiszen általa bővül a rendelkezésre álló, a hajléktalan ellátást korszerűvé alakító tér, megtörténik az akadálymentesítés, és modern fűtési rendszert is kiépítenek.

 

Németh Csaba, Szalainé Tihanyi Andrea és dr. Áldozó Tamás a hajléktalan szálló bejárata előtt (Fotó: Nagy Imre)



- Az építkezés ideje alatt az épületben nem folytathatunk ellátást, ezért átmeneti időszakra a lakókat a Kisfaludy utcai önkormányzati ingatlanban helyezzük el. Az itteni tárgyi feltételek alkalmasak arra, hogy az ellátást folyamatosan szolgáltassuk az építkezés végéig - fogalmazott az ESZI igazgatója.

 

Németh Csaba építész a szálló udvarán mutatta be az épület felújításának elemeit


- Amikor a hajléktalan szálló az Arany János utcába került, sokan féltek az utcában attól, hogy az együttélés nehéz lesz, és az intézmény sok konfliktust gerjeszt. Ez nem így történt. Azért nem, mert az ESZI munkatársai elkötelezetten dolgoztak azokért az emberekért, akik különböző okoknál fogva ide kerültek. Az elmúlt több mint egy évtized igazolta azt, hogy a szociális ellátáshoz nem csak épített infrastruktúra, hanem szakmai hozzáértés, elkötelezettség, empátia is szükséges, ezek pedig az intézmény munkatársaiban mindig is megvoltak. Ez a hozzáállás gazdagodik most azzal, hogy az épület is minden igényt kielégítően megújulhat, és minden olyan feltételnek megfelel, amit egy korszerű hajléktalan szállóval szemben a 21. században itt, Európában támasztanak - mondta dr. Áldozó Tamás polgármester. A tájékoztatót követően a sajtó munkatársai Németh Csaba építész kalauzolásával megtekintették a felújításra, átalakításra váró épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!