Hírek

2013.07.25. 06:14

Régi könyvélmények emlékére

Gyerekkorának meghatározó helyszínén, Alsóörsön rendeztek kiállítást a veszprémi születésű M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező munkáiból.

Győrffy Árpád

Ahogy a Török-házban látható tárlat címe is mondja, Visszatérés a gyermekkor világába. Ezt a világot az egykori alsóörsi nyaralások és az azok alatt szerzett könyvélmények tették igazán emlékezetessé. Ez a magyarázata annak is, hogy a művész későbbi rendkívül széleskörű tevékenységét az alsóörsi nyarakon rá rendkívül nagy hatást gyakorló könyvtáros, Várady Szabó Viktória mutatta be.

 

M. Tóth Géza és Várady Szabó Viktória a Török-ház udvarán tartott megnyitón (Fotó: Győrffy Árpád)



Mint elmondta, M. Tóth Géza rendezőként elsősorban rövidfilmeket, összművészeti kísérleteket és televíziós animációs sorozatokat készített. Alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek sikerrel, és több mint 100 díjat nyertek. Kiemelkedik közülük a Maestro című film sikere, amit az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Oscar-díjra jelölt 2007-ben.

 

Egyik látogató, Batár Zsolt fényképen is megörökítette a kiállított rajzokat (Fotó: Győrffy Árpád)

 

A filmes tevékenysége mellett rendkívül jelentős tudományos és a tanári munkája. A hónap végéig látható alsóörsi kiállítás a régi nyarakra emlékezve M. Tóth Géza három gyerekkönyvhöz, Hervai Gizella: Kobak könyve, John Bunyan: Mire tanít a természet? és Zágoni Balázs: Barni Berlinben című munkájához készített illusztrációit mutatja be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!