Hírek

2013.08.02. 19:19

Ápolják a halászat régi hagyományait

Ezen a hétvégén Vonyarcvashegyen a 40 halász emléknap rendezvénysorozata.

Szijártó János

Pénteken halászléfőző versenyt is rendeztek. A 40 halász emléknapot a téli Balatonból 1729-ben szerencsésen, egy jégtáblán kimenekült halászok emlékére rendezi Vonyarcvashegy önkormányzata és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Pénteken délelőtt strandhalászattal elevenítették fel a régi halászati hagyományokat.

A strand Szegedről érkezett vendégei (balról: Bálint Zsófi, Fodorné Rácz Franciska, Fodor Gábor, Fodor Elek, Fodor Franciska) is megállapították, hogy a főzőverseny indulói jól dolgoztak (Fotó: Katona Tibor)



– A balatoni halászok régen ezzel az egyszerű kerítőhálós módszerrel rendszeresen halásztak. Mivel társaságunk feladata a hagyományőrzés is, bemutattuk a hálóhúzást, s lehetővé tettük, hogy kipróbálják a strandolók. Hogy a fogás milyen volt, azt ne feszegessük, de olyan víztérben, ahol néhány perce még fürödtek, soha nincs sok hal. Ennek ellenére aránylag szép zsákmány született, többségében dévérkeszeg és egy-két kősüllő került a hálóba – mondta Füstös Gábor, a zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: a balatoni halállomány idén kitűnő, öreg horgászok mondják, hogy soha ennyi halat még nem fogtak. Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere a halászléfőző versenyről számolt be. A tavalyi rekordot túlszárnyalva idén 31 csapat jelentkezett.

Szegedi és balatoni halászlé is készült, sőt különleges tárkonyos változatot is kóstolhatott a zsűri és a közönség. A vonyarcvashegyi Aranyhíd Horgászegyesület csapatát Góczán Tamás vezette. Mint elmondta: ők hagyományos balatoni halászlevet készítettek, átpasszírozva a halakat, amelyek között harcsa, ponty, balin és keszeg is volt.

Szombaton 16 órakor a strandon fúvószenei találkozóval folytatódik a 40 halász emléknap, majd este fél tízkor tűzijáték várja az érdeklődőket. Vasárnap megkoszorúzzák a Balatont, szentmisét tartanak a Szent Mihály-kápolnában, amelyet megmenekülése után hálából emelt a 40 halász. Este Tolcsvay Béla lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!