Hírek

2013.08.27. 17:45

Esseg-várának múltja

Az idén is folytatódott a régészeti feltáró munka a Bánd fölé tornyosuló Esseg-vár romjainál.

Győrffy Árpád

A helyi önkormányzat támogatásával, pályázati források felhasználásával sok-sok társadalmi munkával éppen tíz évvel ezelőtt kezdték el a megmaradt részek rekonstrukcióját. Mint a feltárást akkor végző, irányító Rainer Pál régész korábban elmondta, első lépésben azt kellett tisztázni, hol is van a meglévő falak külső síkja, hogy azokat kijavíthassák. Az eltelt években hatalmas munkát végeztek, de még messze vannak a végcéltól, a vár teljes feltárásától.

A vár helyreállítását kezdetektől szervező Erdősi Ferenc várkapitánytól megtudtuk, hogy az önkormányzat az idén ötszázezer forintot tudott elkülöníteni a várral kapcsolatos munkára, amit önerőként használva a megyei múzeumi igazgatóság pályázati támogatást nyert az ásatások folytatására. A munkát dr. Feld István egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar középkori és kora újkori régészeti tanszékének vezetője irányította két másik régész, Nagy Szabolcs és Hegyi Dóra közreműködésével.

Feld István és Hegyi Dóra távolságot mérnek a feltárás pontos rögzítéséhez, miközben Erdősi Ferenc az árkot mélyíti (Fotó: Győrffy Árpád)

Mint Feld István elmondta, a korábbi években dolgozók áldozatos munkával rendbe hozták az álló falakat. A mostani ásatással elsősorban a további feltárás irányát szeretnék tisztázni. Két hosszú kutatóárkot vágtak, hogy megkeressék a különböző szinteket, köztük az udvar elhelyezkedését. Találtak egy vastag falat, ami két részre osztotta a várat. Hogy melyik felén volt a külső, melyiken a belső vár, ma még nem egyértelmű. Előkerült a nyugati várfal is.

Feld István szerint megbizonyosodtak róla, a jövőben merre kell folytatni a munkát. Vizsgálni kell majd a most talált elválasztó falat és a nyugati fal további részeit. Tisztázni kell azt is, hogy a most talált rész időben hogyan viszonyul a korábbról ismert falakhoz.

A régészeti feltárással a vár történetének megismerése mellett olyan területet lehet kialakítani, ami kulturális programokhoz, például hangversenyekhez is megfelelő helyszínként szolgálhat. Hogy ezt az állapotot mikor érik el, az elsősorban a munkához megszerezhető pénzen múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!