Hírek

2013.08.19. 19:07

Felavatták a Kézfogás Európa Szoborparkot Balatonalmádiban

Balatonalmádi - Nemzeti ünnepünk előestéjén hivatalosan is átadták a Szent Erzsébet Ligetben kialakított Kézfogás Európai Szoborpark LEADER Kultúrközpontot, ahol a magyar művészek mellett tizenegy másik európai ország alkotóinak szobrai láthatóak, összesen 42 mű.

Halmos György

 

Az átadó ünnepségen dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, Szent István életművének legfontosabb tanulsága, hogy a kereszténység felvételével, a független ország létrehozásával kijelölte Magyarország jövőjét és útját Európában. Ez az életmű a mai napig végigkísér – tette hozzá.

- Augusztus 20-a különbözik a többi nemzeti ünnepünktől, nem egy sorstragédiára, hanem nemzetünk megmaradására emlékezünk, s ennek legfontosabb üzenete: erősek, Európa részesei és alakítói vagyunk – mondta.

Az Európa Szoborpark méltó módon hozzájárul ahhoz, hogy államalapítónkra, Szent Istvánra emlékezzünk. A szoborpark nemcsak a várost, a térséget erősíti és gazdagítja, hanem Magyarországot és Európát is, hiszen itt Európa képzőművészetének színe-java jelenik meg a magyar képzőművészekkel együtt.

Keszey János polgármester arról beszélt, hogy a szoborpark létrehozásához az almádi önkormányzat LEADER pályázaton 2011-ben 35,6 millió forintot nyert, ehhez 14 millió forint önrészt biztosított a város. Hozzátette: a művészek térítésmentesen adták Balatonalmádinak a szobrokat, s többen a szállítás költségét is átvállalták, ezért az önkormányzat évente egy-egy felajánló ország kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját ünnepség keretében mutatja be.

Dr. Gaál Zoltán egyetemi tanár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szoborpark nagyon sokszínű, éppen az együttműködők szellemiségének megfelelően. Ez a sokszínűség megjelenik az alkotások irányzataiban, de a feldolgozott anyagban is.

A szoborparkban jelenleg 42 szobor látható, magyar alkotók mellett tizenegy országból (Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Finnországból, Franciaországból, Olaszországból, Svájcból, Spanyolországból, Szlovákiából, Szlovéniából) érkeztek művek, összesen 54 szobor lesz majd felállítva. A pályázati forrásból a közelben kerékpáros pihenőt alakítottak ki, térfigyelő kamerarendszert építettek, és megoldották a szobrok világítását is.

Az átadás alkalmából dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, dr. Kontrát Károly és Keszey János leleplezte Meixner Etelka tervezőművész Kézfogás című alkotását, ami a manufaktúra ajándéka a városnak.

A rendezvényen a parkban látható művek alkotói oklevelet vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!