Hírek

2013.08.25. 18:54

Gazdag életmű emléke

A kékfestő és a bor címmel másodszor tartották meg a Ramassetter-napokat Sümeg meghatározó alakjáról.

Varga Ibolya

A püspöki palotában kiállítást nyitottak, melyen felsorakoztatják a Ramassetter Vincéhez és feleségéhez, Kompanik Zsófiához köthető képeket, dokumentumokat, tárgyakat. A kiállítást Egly Márk borász nyitotta meg. A gazdag életműből főként a borkereskedést emelte ki. Korábban ezzel a területtel kevesebbet foglalkoztak, pedig a környék legjelentősebb borkereskedője volt, badacsonyi borházában ma a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet működik. Neki köszönhető, hogy a XIX. században Sümeg volt a hazai borkereskedelem egyik központja. Jellegzetes palackokba töltötte a borokat, ezekből néhány darab fennmaradt – Egly Márk újra elkészíttette az ilyen formájú palackokat és a legnemesebb borait tölti beléjük. Ugyancsak az ő kezdeményezésére telepítettek régi szőlőfajtákat a vároldalba, ahol Ramassetter korában is szőlőültetvények voltak.



Dr. Kulcsár Ferenc, a város alpolgármestere szavai szerint nem is lehetne méltóbb helyen bemutatni Ramassetter Vince életútját, mint abban a palotában, amit Padányi Bíró Márton építtetett és a város értékek bemutatására használja. Az épület felújítása jelenleg is tart, ahogy halad, egyre több teret kapnak benne a kiállítások. A konferencián dr. Kapiller Imre levéltáros, Miklósi-Sikes Csaba múzeumigazgató és Ibos Zoltán vázolta fel Ramassetter Vince alakját, aki folytatta német földről betelepült apja mesterségét, kékfestő lett. Emellett foglalkozott borkereskedéssel, kádárüzemet működtetett, sőt még papírt is gyártott. Kompanik Zsófiával kötött házasságából két gyermeke született, de mindketten gyermekként meghaltak. Az iparostanoncok oktatását 1846-ban szervezte meg, 1855 áprilisában egy reáliskola létrehozását pártfogolta. Úttörő érdemei voltak a sümegi elemi iskola négy- osztályossá szervezésében. Óvodát is alapított, a felesége pedig kórházat. Fiatal korától szerepet vállalt a helyi politikában, majd polgármester lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!