Hírek

2013.08.16. 21:51

ArtPlacc - Kortárs művészet villanófényben

Öt napon át hódolhatnak az újfajta látványosságnak a tihanyiak és az ide látogatók. Péntek délután megnyílt a 3. ArtPlacc kortárs művészeti fesztivál a Pisky sétányon és a révnél.

Bartuc Gabriella

Ismert pesti galériatulajdonosok kihozták az alkotásokat a kiállítótermekből a Balaton-partra, a természetben felállított sátrakba, izgalmas, nagy művészeti vásárt teremtve ezzel. Itt van a Mono, az Inda, a Nextart, a Karton, a Dovin, Molnár Ani, a Várfok és a veszprémi Vass Gyűjtemény is, nívós anyaggal.

Idén először külön sátrat kapott a fotóművészet. Bordács Andrea esztéta a fotókiállítást megnyitva - amelyen többek között Áfrány Gábor alkotásai is láthatók a színes Recycling sorozatából - arról beszélt, hogy ma, amikor képözönben élünk, amikor mindent elöntenek az amatőr fotók az interneten és a közösségi médián keresztül, akkor a művészeknek reflektálniuk kell erre a jelenségre. A Tihanyban kiállító nyolc fotóst, ha valami összeköti, az az, hogy távol állnak a hétköznapi technikától. Vagy archaikus, fekete-fehér technikákat keresnek, vagy teljesen új technikákkal próbálkoznak, mint például Áfrány.

Péntek este Winkler Nóra és Topor Tünde az Artmagazin képviseletében tartott tárlatvezetést. Karafiáth Orsolya és Takács Eszter nyitotta meg a nagy fesztivált. Tósoki Imre polgármester üdvözölte a vendégeket. Mondván, ez a fesztivál kiküszöböli a távolságot néző és művész között. Öt napra átitatja a levegőt Tihanyban, amit beszívunk. Augusztus 20-ig látogatható.

Megkérdeztük: Eladható-e a művészet?

Áfrány Gábor: – Biztos. Vannak szupersztárok, akik megélnek ebből. Magyarországon a művészek többsége kénytelen valamilyen polgári foglalkozás után nézni, mert alkotóként nem tud megélni. Ez addig így is lesz, amíg az emberek megelégszenek egy ugró delfines poszterrel is a falon.

Kovács Krisztina: – A Várfok Galéria művészettörténészeként az a válaszom, hogy eladható a művészet, ezen belül a kortárs alkotások is. Ám fontos az, hogy valós árat szabjunk meg. Nálunk nem lehet alkudni, ez is jelzi, hogy értékekkel dolgozunk, amelyek időtállóak.

Kovács Endre: – Megkérdezte egy kezdő művész Andy Warholtól, mennyi idő kell ahhoz, hogy valaki befusson. Warhol azt válaszolta: Öt év, de mindig ugyanazt kell csinálni. Na jó, ez anekdota, de minden viccben van valami igazság. Warhol ismerte a művészeti piac természetét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!