Hírek

2013.08.29. 17:53

Másfélmillió ember szenved tőle

A parlagfüvet az ország leghírhedtebb gyomnövényének tekintik, sok embernek okoz szenvedést a virágpora.

Varga Ibolya

Az ürömlevelű parlagfű Európában a legnagyobb mértékben nálunk terjedt el. A virágpora allergiakeltő, a legszerényebb becslés szerint is másfélmillió embernek okoz kellemetlenséget, de van olyan adat is, amelyik hárommilliósra teszi a pollenjére érzékeny magyarok számát.

A gazdasági jelentőségét annak köszönheti, hogy a számlájára írják a betegek ápolásának költségeit és az idegenforgalom bevételkiesését. Az osztrákok már csaknem negyven évvel ezelőtt kezdeményezték, hogy szervezzük meg a kötelező irtását, hiszen a virágpora Ausztriában is sok ember megbetegedését okozza.

Az utóbbi években az első számú közellenség, irtása kötelező és büntetésre, kényszerkaszálásra számíthat az, aki a használatában lévő területen hagyja, hogy bimbót hozzon. Az utóbbi időben többen a védelmükbe vették, csodás gyógynövénynek nevezik, az ürömfélék családjába sorolják, de ez nem igaz.

A nyár elején minden évben szerveznek olyan tanácskozást, melyen a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei mutatják be a növényt és ismertetik a védekezés lehetőségeit, valamint az elmaradása esetén kivethető szankciót, mely ötezertől milliós nagyságrendű büntetésig terjedhet. A kényszerkaszálásra a felhívás után jelentkezhetnek a vállalkozók, de ezt a munkát már tavaly sem kellett megrendelni.

Aki tudomást szerzett arról, hogy a területén parlagfüvet találtak, az maga végezte el a védekezést, amivel olcsóbban megúszta. A növényvédelmi igazgatóság és a földhivatal munkatársai ellenőrzik a gyom jelenlétét. Az esetleges büntetést a növényvédelmi hatóság veti ki.

Az idei tanácskozáson is Doma Csaba növényvédelmi herbológus foglalta össze mindazt, amit tudnunk kell a parlagfűről. Hazánkba az első világháború idején hurcolták be Észak-Amerikából gabonaszállítmányokkal és csak a második világháború után terjedt el. Igen jól alkalmazkodik, de széleskörű elterjedését az is segítette, hogy a Kárpát-medence ideális élettérnek bizonyul számára. Bár parlagfűnek nevezik, nem a megműveletlen parcellák, az ősgyepek, hanem a megbolygatott területek növénye.

Jól tűri a szárazságot, ha megsérül, oldalhajtásokat hoz, amelyeken még gyorsabban magot érlel. A magvai akár ötven évig is megőrzik a csírázóképességüket. Irtani lehetőleg kesztyűben, illetve védőfelszerelésben kell, mert minden rész allergiakeltő, akár érintésre is. Virágozni július közepétől a fagyokig szokott. A nagyon érzékenyeknek már a légköbméterenkénti ötven pollen is súlyos tüneteket okozhat. A kezelést segíti, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet pollencsapdákban méri a virágpor mennyiségét, az értékeket rendszeresen közzéteszi, tudhatják az érzékenyek, hogy mire számíthatnak.


Negyedik fokozatú, sötétbordó riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) az Alföld keleti részére: Debrecen és Békéscsaba térségére. A parlagfű koncentrációja légköbméterenként elérte a 200-499 pollenszemet közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az érzékenyeknél súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek. Az OKI előrejelzése szerint figyelembe véve az időjárás alakulását a parlagfű-pollenhelyzet romlásával nem kell számolni, a következő napokban fokozatos enyhülés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!