Hírek

2013.08.25. 18:45

Összefogással fedik be a dédszülők sírját

Negyedszer szervezték meg a Soós család találkozóját, melyre az ország minden tájáról érkeztek Bakonyszentlászlóra.

Varga Ibolya

Reggel szentmisén emlékeztek meg az ősökről, majd kimentek a temetőbe és koszorúkat helyeztek el az elődeik sírhantjain. Ezt követően mentek az általános iskolában, ahol a főszervező, Urbánné Soós Ilona köszöntötte a jelenlévőket.

Később ő javasolta, hogy adakozzanak a dédszülők sírjainak lefedésére. Azt tervezik, hogy az öt év múlva megtartandó ötödik találkozón avatják fel, aminek megszervezésére Kocsis Ottóné Bauer Máriát kérték meg.

A találkozó résztvevőit a programnak a kezdetektől helyszínt biztosító általános iskola igazgatója, Fodor Miklós köszöntötte. Arra emlékezett, hogy nagyszüleink még pontosan ismerték a család történetét, ami erőt, biztonságot adhat az egyes embernek. A hagyományaikhoz híven egy szál virággal köszöntötték azokat a családtagokat, akik már betöltötték a hetvenötödik évüket, köztük Ráczné Gubicza Arankát, aki korábban lapunk munkatársa volt.



A családfakutatásról Gubicza Ilona a tartott előadást, aki nyugdíjba vonulása után, 2000-ben kezdte el kutatni a családja történetét. Így felrajzolta és folyamatosan pontosítja szülei és az első férje családfáját, tehát a Gubicza, a Soós és a Leitold családok múltját és jelenét. Kutatásai eredményeként tudomása van XVII. századi ősökről is.

Megtudtuk, hogy Bakonyszentlászlón 1790-ben kezdődött a Soós család története, mégpedig Soós Ferenccel. Dr. Lipp Mónika családi képeket hozott magával, és felidézte szülei, nagyszülei életének fontosabb állomásait. A közösen elköltött ebéd után az Ikrényből érkezett Varga Laura a Soós család köszöntésére verset szavalt.


Dömötör József Monorról utazott ide és gyermekkorának emlékeit osztotta meg a családtagokkal – Bakonyszentlászlón élte le azokat az éveket. Gottlieb Katalin és férje, Broczky István, valamint gyerekeik, Broczky Katalin, Broczky Imre és Broczky István adott elő egy zeneszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!