Hírek

2013.08.25. 18:45

Összefogással fedik be a dédszülők sírját

Negyedszer szervezték meg a Soós család találkozóját, melyre az ország minden tájáról érkeztek Bakonyszentlászlóra.

Varga Ibolya

Reggel szentmisén emlékeztek meg az ősökről, majd kimentek a temetőbe és koszorúkat helyeztek el az elődeik sírhantjain. Ezt követően mentek az általános iskolában, ahol a főszervező, Urbánné Soós Ilona köszöntötte a jelenlévőket.

Később ő javasolta, hogy adakozzanak a dédszülők sírjainak lefedésére. Azt tervezik, hogy az öt év múlva megtartandó ötödik találkozón avatják fel, aminek megszervezésére Kocsis Ottóné Bauer Máriát kérték meg.

A találkozó résztvevőit a programnak a kezdetektől helyszínt biztosító általános iskola igazgatója, Fodor Miklós köszöntötte. Arra emlékezett, hogy nagyszüleink még pontosan ismerték a család történetét, ami erőt, biztonságot adhat az egyes embernek. A hagyományaikhoz híven egy szál virággal köszöntötték azokat a családtagokat, akik már betöltötték a hetvenötödik évüket, köztük Ráczné Gubicza Arankát, aki korábban lapunk munkatársa volt.A családfakutatásról Gubicza Ilona a tartott előadást, aki nyugdíjba vonulása után, 2000-ben kezdte el kutatni a családja történetét. Így felrajzolta és folyamatosan pontosítja szülei és az első férje családfáját, tehát a Gubicza, a Soós és a Leitold családok múltját és jelenét. Kutatásai eredményeként tudomása van XVII. századi ősökről is.

Megtudtuk, hogy Bakonyszentlászlón 1790-ben kezdődött a Soós család története, mégpedig Soós Ferenccel. Dr. Lipp Mónika családi képeket hozott magával, és felidézte szülei, nagyszülei életének fontosabb állomásait. A közösen elköltött ebéd után az Ikrényből érkezett Varga Laura a Soós család köszöntésére verset szavalt.


Dömötör József Monorról utazott ide és gyermekkorának emlékeit osztotta meg a családtagokkal – Bakonyszentlászlón élte le azokat az éveket. Gottlieb Katalin és férje, Broczky István, valamint gyerekeik, Broczky Katalin, Broczky Imre és Broczky István adott elő egy zeneszámot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!