Hírek

2013.08.21. 11:06

Tekerhetünk kedvünkre

A bringások számára emlékezetes nap lesz a szerdai, ekkor adták át a Nemesvámos-Veszprém közötti kerékpárutat, valamint a HM Verga Tekeres-völgyi kerékpáros túraútját.

Tremmer Tamás

Elkészült a Veszprém és Nemesvámos közötti kerékpárút, amelyet szerdán ünnepélyes körülmények között, pályabejárás után avattak fel. Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: fontos elemmel bővült a Veszprém környéki kerékpárút-hálózat, amely a reményeik szerint tovább épül a Káli-, illetve a Tapolcai-medence irányába. Szerinte a beruházás a Bakony és a Balaton összekapcsolását, a turisztikai szezon meghosszabbítását is szolgálja.

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Ügynökség ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az Új Széchenyi-tervben 2007 és 2013 között 167 milliárd forint uniós forrás állt a pályázók rendelkezésére a közép-dunántúli régióban. A 4,1 kilométer hosszú kerékpárút megépítéséhez 303,7 millió forintot biztosítottak, ami 90 százalékos támogatási intenzitást jelent.

Veszprém polgármestere, Porga Gyula az összefogás erejét méltatta. Kiemelte, Veszprém és a környékén lévő önkormányzatok között partneri az együttműködés, ennek egyik látványos eleme a most átadott kerékpárút. Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere megemlékezett dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselőről, aki először vetette fel e kerékpárút megvalósítását. Szólt arról is, hogy a beruházást Nagyvázsony és Balatonfüred irányába szeretnék folytatni.

A kerékpárút megkönnyíti a két település között ingázók, a munkába járók dolgát. A beruházás turisztikai szempontokat ugyancsak szolgál. Emellett közlekedésbiztonsági szempontból is fontos, mivel az új szakasz megvalósulásával a kerékpáros forgalom elterelődik a veszélyes tapolcai útról, így biztonságos közlekedést tesz lehetővé a kerékpárosok számára.

 

 

 

A két település közötti kerékpárút átadása sem vonta el a figyelmet arról, hogy a HM Verga Zrt. szerdán átadta a Tekeres-völgyi kerékpárutat. Tengerdi Győző vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy a 2013-2014. évi nagyszabású közjóléti beruházási terveiben a Tekeres-völgyi kerékpárút megépítése kiemelkedő helyen szerepelt. A kijelölt kerékpárút a részben meglévő aszfaltozott, illetve makadám szerkezeten, részben javított földutakon halad. A tájékozódás elősegítése céljából a csomópontokban kettő térképes táblát, az elágazókban tíz irányító táblát állítottak fel. A kerékpárút mentén három esőbeálló, öt kialakított tűzrakó hely, valamint kilenc erdei garnitúra szolgálja a túrázót, a kerekesek kényelmét. A hat kilométeres erdei bringaút beruházás összértéke hatmillió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!