Hírek

2013.09.24. 16:38

''10 milliót már akár havi 27 ezer forintért!''

Több ezer sértettje van annak a csalássorozatnak, amelynek a végére a napokban tett pontot a rendőrség.

Gombás Gabriella

A BRFK bevetési csoportja lecsapott egy fogyasztói hálózatot működtető zuglói cégre, kilenc gyanúsított ellen eljárást folytatnak, ötöt előzetes letartóztatásba helyeztek. A hálózat tagjai munkanélkülieknek, BAR-listásoknak és nyugdíjasoknak kínálgattak „pénzügyi segítséget”.

„Minimálbér nem kizáró ok, fix forint alapon, ingatlanfedezet nélkül, életkorhatár nélkül, cégek részére is” – ezzel és hasonló szöveggel csábították a bajba jutottakat a fogyasztói csoportokat működtető cégek. „Tíz milliót már akár havi 27 ezer forintért!”, szólt az ajánlat, amelynek sokan nem tudtak ellenállni. Az ügyfeleket arra vették rá, hogy fizessék ki a „szerződéskötési díjat”, ami nagyobb hitelígérvény esetén 400-500 ezer forint is lehetett, majd bekérték a havi törlesztő részleteket azzal, hogy (majd) sorsoláson döntik el, ki mikor kapja meg a pénzét. Azzal áltatták őket, hogy minél magasabb törlesztőt vállalnak, annál nagyobb az esélyük, hogy őket sorsolják ki.

Több ezer sértett fizetett rendszeresen a nevüket állandóan változtató cégek számláira, abban a reményben, hogy megkapják az ígért pénzösszeget, javarészük sohasem látott ebből egy fillért sem.Dr. Horváth Zsolt veszprémi országgyűlési képviselő 2009 óta minden létező fórumon fellépett a fogyasztói csoportokat működtető cégek ellen. Bejelentést tett a PSZÁF-nál, a gazdasági versenyhivatalnál, a gazdasági minisztériumban, az igazságügyi minisztériumnál, a pénzügyminiszternél és az adatvédelmi biztost is mozgósította. Megkérdeztük milyen körülmények között találkozott először a fogyasztói csoportok áldozataival.

– Évekkel ezelőtt egy hölgy keresett meg, aki uzsorásnak tartozott, s úgy vélte meglelte a megoldást. Szerződést kötött egy céggel, amely a fővárosban a Váci úton üvegpalotában működött, bizalomgerjesztő környezetben. Rövid idő múltán kiderült, ügyfeleik sohasem látták viszont sem a saját pénzüket, sem az ígért kölcsönt, amit azonban havi részletekben „törleszteni” kellett. Utána néztem a cég történetének, kiderült, hogy számtalanszor átalakult, eltűnt majd felbukkant ismét – más néven. Ekkor a sajtó révén felhívtam a figyelmet arra, hogy a fogyasztói csoport tagjai tulajdonképpen egymásnak adnak kölcsönt, a kérdéses fogyasztói hálózatok pedig arra építenek, hogy a jóhiszemű ügyfél belép a rendszerbe, súlyos összegeket fizet ki, s nem kap cserébe semmit. Ezután tömegével jelentkeztek nálam a becsapott emberek, voltak vagy 150-en – mondja a képviselő, aki örömmel nyugtázza, a rendőrség végre lépett a bűnszövetkezetek felgöngyölítése érdekében. A képviselő bejelentései nyomán számos vizsgálat indult nem sok eredménnyel. A PSZÁF akkoriban arról tájékoztatta, hogy vizsgálta a fogyasztói csoportok munkáját, több alkalommal szabtak ki rájuk büntetést is, de jogszabály hiányában eredményesen nem tudtak fellépni ellenük.

– Évekig szorgalmaztam, hogy a kormány jogalkotási programjába kerüljön be olyan jogszabály, amely egyértelműen tiltja a fogyasztói csoportok ilyen jellegű pénzügyi tevékenységét Három évvel ezelőtt a Fidesz frakción belül kezdeményeztem annak a törvénynek az előkészítését, mely szigorúan szabályozná a fogyasztói csoportok pénzügyi tevékenységét. Továbbá lehetőséget nyújtana arra, hogy a cégeket a károsultaktól kicsalt összeg legalább egy részének visszafizetésére kötelezhessék – tudtuk meg dr. Horváth Zsolttól, aki hozzáfűzte: amennyiben a parlament elfogadja, a fogyasztóvédelmi törvény módosítására vonatkozó kormányjavaslatot, 2014. január 1-jétől tilos lesz új fogyasztói csoportok létrehozása, a 2012. előtt alakult cégek pedig csak jóval szigorúbb szabályok szerint működhetnek. 

A hatályos jogszabály tavaly januártól a jövő év januárjáig moratóriumot rendelt el a fogyasztói csoportok létrehozására. Szívósnak bizonyulnak azonban ezek a hálózatok, mert a fentiek ellenére az elmúlt napokban még mindig beszállhattunk volna a bulvárlapokban pénzügyi megoldásokat hirdető cégek üzletébe, bár a zuglói ügy után megcsappant a hirdetések száma. A minap tárcsázott telefonszámon már azt közölték, hogy csak áruvásárlásra lehet betagosodni a csoportba, de volt olyan ügyfélszolgálat is, amely nem zavartatta magát és összegszerűen tájékoztatott mekkora kölcsönhöz mennyi szerződési díjat és milyen törlesztő részleteket kell(ene) befizetnem.

Több ezer áldozat országszerte

– A zuglói bűnszövetkezet mintegy háromezer embert csapott be, de ennél jóval nagyobb a károsultak száma, mert országszerte számos hasonló cég kötött ilyen üzleteket. Igen fontos lenne, hogy mindazok, akik bármikor, bármely fogyasztói csoportok áldozatává váltak, keressék meg a rendőrséget és mielőbb tegyék meg a feljelentésüket – figyelmeztet dr. Horváth Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!