Hírek

2013.09.22. 19:15

Hagyományok napja

Pogácsával, borral, házi süteményekkel kínálták a szüreti menet megállóiban a vidám vendégsereget Balatonakaliban.

Varga Ibolya

Somogyi Mihály kisbíró indította el a menetet és mondott méltató szavakat minden állomáson. A menetben hintón haladt Koncz Imre polgármester, több szőlősgazda traktorral szállította a bort és a mustot, amit kóstoltatott, a Balatoni Borbarát Hölgyek, a Vinitores Tychonienses, valamint a Balatonvin Borlovagrend tagjai, a maskarások, a néptáncosok és a kórustagok többsége gyalog közlekedett. Akinek hosszú lett volna a menet, kisvonattal mehetett állomásról állomásra. Az első megállónál Nagy Imre, az Akali Borút Egyesület elnöke kínálta a borait, a borkorcsolyát a Balatonakaliért Támogatási Közalapítvány tagjai készítették.



A műsorról a Tihanyi Asszonykórus gondoskodott. A továbbiakban a helyi napközis néptáncos táborosok, a Csopak Néptánc Egyesület, a helyi óvodások és a Tallabille zenekar adott műsort. A finomságokat pedig a Levendula Nyugdíjas- klub, a Balatonakali Erdélyi Kör Egyesület, a Balatonakali Üdülőtulajdonosok Egyesülete tagjai, valamint a közeli házak lakói készítették. A végállomásnál a Tóth Béla meghívására érkezett csapat által főzött, hungarikum címet szerzett birkapörköltet kóstolhatták meg. A műsor is a szüreti néphagyományokat idézte. Ebben az évben is megmutatták a vállalkozó kedvű fiatalok és gyerekek, hogy miként préselték, pontosabban taposták régen a szőlőt és meg is kóstolhatták a frissen kifacsart mustot. Aki úgy érezte, hogy talán túl sokat fogyasztott a jóból, az letáncolhatta a felesleges kalóriákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!