Hírek

2013.09.24. 17:40

Hiánycikk a gombaszakértő

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy Veszprémben csak három napon vizsgálják a gombákat.

Varga Ibolya

Bizonyára olvasóink többsége már nem emlékszik arra, hogy néhány évtizede a népszerű kirándulóhelyeken, például Zircen a település központjában gombaszakértő dolgozott, aki a hétvégén is ügyeletben volt és telefonon bármikor elérhették egy találkozó megbeszélésére. Veszprémben sokáig képzett mikológusok ültek ki minden hétvégén a városi parkokba és szívességből vizsgálták meg a gombaszedők zsákmányát. A veszprémi vásárcsarnokban évtizedekig dolgozott Major István gombaszakértőként.

Nyugdíjasként is bejárt, mígnem többször a testi épségét is veszélyeztették olyan emberek, akik nem értettek egyet a szakvéleményével. Manapság Kelli Lajos piacnapokon és szombaton reggel várja a gombaszedőket. Ő tanári hivatása mellett végzi ezt a feladatot.

Balatonfüreden Szalay László naponta megvizsgálja a felhozatalt, ő viszont egyéb tevékenységei mellett a vásárcsarnokot is vezeti. A megye több városában azért nem árusítanak a piacon vadon termő gombát, mert nem tudnak szakképzett gombavizsgálót alkalmazni. A piacokra vonatkozó szabályok szerint egyébként a szakértőknek nem kötelességük az összes gomba megtekintése, csak azt kell vizsgálniuk, amit az árusok a piacon akarnak eladni.

Mégis mindenhol szívességből vállalkoznak a munkára. Az országban több helyen nem a vásárcsarnokban, hanem például a közösségi- illetve a művelődési házban szerveznek rendszeresen vizsgálatot. Az Magyarországon összesen mintegy harminc hivatalosan nyilvántartott gombavizsgáló van, több kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!