Hírek

2013.09.25. 15:05

Humánkatasztrófa fenyeget?

Ha a pápai húsgyárat, valamint a beszállítóit nem menti meg a kormányzat, akkor Pápán és térségében humánkatasztrófa következik be – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő.

Polgár Tibor

A politikus elmondta, nemrég interpellált a parlamentben a Pápai Hús 1913 Kft.-vel kapcsolatban, amelynek során a gyár valós helyzetéről, a csődközeli állapotokat előidéző felelősökről, valamint a vállalat jövőjéről tett fel kérdéseket. Ferenczi Gábor emlékeztetett, a húsüzem korábbi cégvezetőjét szakmai munkásságáért két évvel ez- előtt kitüntette a köztársasági elnök, a vezetése alatt azonban teljesen eladósodott a cég. – Meggyőződésünk, hogy nem egyik hétről a másikra került csődközelbe a húsgyár. A mostani rendkívül nehéz helyzet egy hosszabb folyamat eredménye. Miért nem tűnt fel senkinek, hogy nyilvánvaló pénzügyi és könyvelési hibák, hiányosságok történtek a vállalatnál? – kérdezte az országgyűlési képviselő, aki arra is választ vár, hogy mekkora összeggel fizették ki a Dedeko Kft. és Nyugat-Agro Kft. vezetőit az üzletrészek átadásakor.

Ferenczi Gábor aggályosnak tartja, hogy egyes hírek alapján a menedzsment értékesítené a gyár vagyonának egy részét, és így fizetné ki a tartozásait, illetve további kétségeket szülnek azok az információk, miszerint a pápai húsüzemben külföldi húst dolgoznak fel. A radikális párt képviselője szerint a gyár beszállítóit csak megosztják a különböző ígéretekkel, miközben valós segítséget nem adnak nekik. Aláhúzta, a kormánynak kötelessége a beszállítók teljes kártalanítása.

Ferenczi Gábor és Orbán Imre, a Jobbik pápai elnöke (balról jobbra) a pápai húsgyárral kapcsolatos újabb sajtótájékoztatón. A radikális párt határozottan kéri a kormány segítségét (Fotó: Polgár Tibor)


– Ha a kapuvári után a pápai húsüzem is bedől, akkor a Kisalföldön megszűnik a hazai sertéstenyésztés. Miután a magyar nemzetgazdaság felépítésének az egyetlen lehetséges kiindulási pontja a magyar mezőgazdaság, a magyar élelmiszeripar feltámasztása lehet, így elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Pápai Húst, az ott dolgozókat, valamint a beszállítókat cserbenhagyja a kormány. Az önkormányzat önmaga képtelen megoldani ezt a problémát, ehhez mindenképpen állami, kormányzati segítség szükséges – jelentette ki Ferenczi Gábor. 

Hozzáfűzte, az ajkai Mal Zrt.-nél történő elbocsátások, továbbá a pápai húsgyár esetleges csődje esetén Veszprém megyét szociális, gazdasági és humánkatasztrófa fenyegeti, aminek meg-előzéséhez a Jobbik határozottan kéri a kormány segítségét. Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a Jobbik szóban forgó kérdésére a Naplónak reagálva azt mondta: „A város önkormányzata és a korábbi többségi tulajdonosok (Dedeko és Nyugat-Agro Kft.) között létrejött üzletrész-átruházási szerződésben 90–90 millió forintos vétel- ár szerepel. Tekintettel arra, hogy a szerződéskötéskor az eladók megtévesztették az önkormányzatot, a pápai képviselő-testület úgy döntött, bíróságon támadjuk meg a szerződéseket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!