Hírek

2013.09.01. 15:36

Idén újra megtartották a Kinizsi-napokat

A nyáron Mekler Norbert várkapitány vezényletével hosszú idő után újra életre hívták a Kinizsi-napokat. Ennek keretében rendezték meg többek között a Kinizsi Bokszgálát, amelyre Erdei Zsolt is ellátogatott.

Varga Domokos Péter

A várkapitány lapunkkal közölte, a programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával zajlott. A rendszeres jelmezes bemutatók, reneszánsz várjátékok mellett gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták a kovácsolást, a fazekaskodást, az íjászatot és egyéb középkori fegyvereket.

Állandó fellépőnek számított az Alig Színpad és a Pannon Várszínház, sor került Mártony Zsuzsanna énekes előadására, rendeztek bográcsos főzőversenyt is.

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójához kapcsolódva tartottak beszélgetést a Kinizsi várban. A képen Csorba László, Erdal Salikoglu és Mátis Viktor (Fotó: IKSZT)

Különleges eseményt volt a magyar-török kulturális kapcsolatokról tartott beszélgetés dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és dr. Erdal Salikoglu, az Egri Csillagok török fordítója részvételével. Utóbbi egyébként a XIV-XVII. század közötti időszak közös történelmi kapcsolatainak bemutatására magyar és török népdalokat is játszott és énekelt az eseményen. A program ötlete Mátis Viktortól származik, aki nagyvázsonyi születésű, és az ankarai magyar nagykövetségen a kulturális ügyekért is felel. Az, hogy minderről Nagyvázsonyban Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójához kapcsolódva tudtak beszélgetni, külön örömöt jelentett a szervezők számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!