Hírek

2013.09.05. 08:20

Rekord idő alatt elkészült az evangélikus iskola korszerű bővítése

Februárban kapták az értesítést a nyertes pályázatról, március elején elhelyezték az alapkövet, majd a kivitelező elkezdte a munkálatokat a pápai iskolában.

Nagy Imre

Alig hat hónap múlva pedig áll a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola új épülete. Az iskola négy tanteremmel bővült, így kis- és nagy diákjai együtt, egy helyszínen sajátíthatják el az induló tanévtől a tudományokat. Az új létesítményt – mint minden evangélikus épületet – Polgárdi Sándor esperes szavaival a csendes nagyság és nemes egyszerűség jellemzi. 

Vasárnap tíz órakor, a templomban tartott istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, majd a diákok műsorát követően Szücs Gábor igazgató nyitotta meg az iskola tizenharmadik tanévét. mint mondta, az intézmény tíz évet, a gyülekezet pontosan százat várt az iskola építésére, ahol szeptember 2-án 198 diák kezdi meg tanulmányait. 

– Rossz az az iskola, amelyik mindent megtilt. Ennél csak egy rosszabb iskola van, amelyik mindent megenged. A kettő között kell megtalálni a szeretet útját – fogalmazott Szücs Gábor. Beszédét követően diákok, pedagógusok, meghívott vendégek az iskola új épületszárnyánál gyülekeztek, ahol Polgárdi Sándor esperes mondott beszédet, köszönetét nyilvánítva mindazoknak, akik az építkezést lehetővé tették.

A felavatott intézmény kulcsait Polgárdi Sándor esperes adta át Szücs Gábor iskolaigazgatónak (Fotó: Penovác Károly)



Az új szárny felavatásán részt vett és köszöntőt mondott dr. Kövér László házelnök, aki a közoktatási rendszer átalakításának szükségességéről, annak lépéseiről és várható eredményeiről is szólt, majd köszöntötte a pedagógusokat, szülőket, és a kis elsősöket. 

Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kabinetfőnöke beszédét követően Szemerei János püspök és Polgárdi Sándor esperes szentelték fel az épületet, majd Zsegraics Gyula, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója átadta az épület kulcsait. A bejáratnál a nemzeti színű szalagot Kövér László, Hegyi László, Szücs Gábor és Polgárdi Sándor vágta át, majd a vendégek megtekintették az új létesítményt.

Az épületben emléktáblát avattak az egyik fő támogató, dr. Neszmélyi Zoltán tiszteletére, a diákok szülei pedig már az első megbeszélésen vettek részt. Hétfőtől az iskola közel kétszáz diákja birtokba vette az épületet, ami ezentúl a Luteránus sziget részét képezi a minőségi oktatás jegyében.


Négy új tanteremmel gyarapodtak

Négy éve készült egy fejlesztési koncepció Luteránus sziget elnevezéssel. Ennek legfontosabb eleme volt az iskola bővítése. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán minderre 23 millió forint vissza nem térítendő támogatást, a Magyarországi Evangélikus Egyháztól 18 millió forintot kapott a Pápai Evangélikus Egyházközség, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola fenntartója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!