Hírek

2013.09.09. 18:06

Pápai Hús: kérdések Orbánnak

A pápai húsgyár jövőjéről is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt az Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában.

MTI

Gőgös Zoltán (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy kétezer családot érint a pápai húsipari vállalat csődvédelme és esetleges felszámolása, ezért arra várt választ: a szociális katasztrófa elkerülése érdekében hogyan kívánja a gyár bezárását elkerülni a kormányzat.

A politikus a beszállítók kártalanítására is rákérdezett. Úgy vélte: a cég a kormány által okozott gazdasági környezetnek köszönheti a bukását, és bírálta a 27 százalékos élelmiszer-áfa alkalmazását. Szerinte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek át kellene venni a vállalat irányítását, rendeznie kellene tartozásait és egy reorganizáció keretében újra kellene indítania a termelést. Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta: a beszállítók egy részét az uniós szabályoknak megfelelően kártalanítják, és vizsgálják azt is: milyen lehetőség van arra, hogy az ebből kimaradókon is segítsenek.  

A kormány szándéka a gyár életben tartása, de ez nem könnyű, mert „letartóztatások, házkutatások, rossz, gyanús ügyek vannak itt”, és nem biztos, hogy a fejlesztési banktól felvett hitellel el tud számolni a vállalat. A kormány mindent megtesz a munkahelyek megtartásáért. Arcátlannak ítélte a Gőgös Zoltán által elmondottakat.

Bírálta, hogy a szocialista kormányok idején milliárdokat adott a fejlesztési bank a vállalatnak anélkül, hogy ellenőrizték volna felhasználását, majd miután bajba került a vállalat, a szocialista politikus a kormányt támadja. – A pápaiak számíthatnak ránk, de ön sajnos nem – zárta válaszát Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!