Hírek

2013.10.18. 13:20

A rockopera a történész szemével

Dr. Varga Tibor vallás- és jogtörténész az István, a király című rockoperát és a magyar történelmet elemezte Pápán az Edvy Malom Fogadó Értékeink élőben című programsorozatában.

Polgár Tibor

Az előadó szerint már az 1983-as bemutató is kritizálható, mely azonban a nemzeti érzést és a vallást erősen háttérbe szorító akkori légkörben képes volt felszabadítóan hatni az emberekre. Dr. Varga Tibor a mű 2013-as átdolgozását felháborító, a magyar történelmet meghamisító, nemzetünket és annak jelképeit gyalázó színdarabnak tartja.

– Ebben a darabban úgy ábrázolják Szent Istvánt, mint aki megijedt a német-római császártól és a Bizánci Császárságtól. Ez történelemhamisítás. Valójában Szent István végigharcolta az életét, és történelmi tény, hogy egy vesztett csatája sem volt. Uralkodása alatt a Magyar Királyság ragyog, és még sokáig a fénykorát éli, miközben nagyhatalmi státusba kerül. Tehát a rockoperában ábrázoltakkal ellentétben egyáltalán nem mondhatjuk, hogy be voltunk rezelve a nyugattól, és ezért ijedtünkben megkeresztelkedtünk – fogalmazott a vallás- és jogtörténész.

Dr. Varga Tibor szerint az István, a király című rockopera 2013-as feldolgozása meghamisítja a történelmet (Fotó: Polgár Tibor)

Meglátása alapján a rockopera dramaturgiailag is rossz, mivel szembeállítja Koppányt és Szent Istvánt, de bárhogyan is dönt a néző, nem jöhet ki jól a választásból.

– Ha ez valaha is jó dráma lett volna, akkor lenne benne egy tézis és egy antitézis, majd katarzis, végül pedig a megoldás következne. Erről azonban szó sincs, mindössze szembeállítják a honszerelmet és a hitet – vélekedik dr. Varga Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!