Hírek

2013.10.29. 15:37

Az orvosképzés minőségéért

A Magyar Rezidens Szövetségnek be kellene épülnie a szakorvosjelöltek (rezidensek) képzési rendszerének ellenőrzésébe, minőségbiztosításába – erről a Naplónak a szövetség elnöke, dr. Dénes Tamás nyilatkozott.

Varga Domokos Péter

Elmondta, a rezidensszövetség egyelőre négy régióban dolgozik, azokhoz a városokhoz kötődően, ahol működik orvosi egyetem, tehát szegedi, pécsi, debreceni és budapesti csoportjuk van. A szervezet természetesen rendelkezik országos elnökséggel. Dénes Tamás szerint jóval hatékonyabbak lehetnének, ha megyei küldöttrendszerben működnének, mert ez jelentős mértékben növelné meg az egyelőre kis létszámú, ám rendkívül hatékony szervezet erejét.

Dr. Dénes Tamás azt szeretné, ha a Magyar Rezidens Szövetség beépülne a szakorvosjelöltek képzési rendszerének ellenőrzésébe (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

A szervezetépítés mellett másik, szakmai célja, hogy a rezidensszövetség beépülhessen a szakképzés minőségbiztosításának rendszerébe. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy bekapcsolódnának a szakorvosjelöltek képzési rendszerének ellenőrzésébe. A rezidensek jelzései alapján nyernének információkat a szakképzésről, és mind az egyetemeknek, mind a képzési helyeknek ők jeleznének vissza, sőt, a kisebb problémákat saját hatáskörben is megoldanák. Úgy véli, a szakorvosképzést egy, a rendszertől – a megrendelő államtól, a végrehajtó egyetemektől és képzési helyektől – független szervnek kellene ellenőriznie. Azért is helyük lenne ebben a folyamatban, mert szakorvosképzés minőségében leginkább annak alanyai az érintettek. A különböző egyetemek képzési szintjének, minőségének felmérésében már most is rendelkeznek kellő ismerettel és tapasztalattal, hiszen a friss diplomásoktól nyernek információkat.

Dénes Tamás úgy gondolja, céljai eléréséhez legalább két évre van szüksége, ezért mostani mandátumának lejárta után még egy évre szeretné elnyerni a rezidensszövetség küldötteinek bizalmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!