Hírek

2013.10.14. 16:08

Bevették az őskarsztot Úrkúton

A Várpalotai-homokbánya és a balatonfüredi Lóczy-barlang után hétfőn az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi területen tartottak geonapot a környékbeli iskolások részére.

Tremmer Tamás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete a 2013-ban az Év Földtani Értéke címet kapott Úrkúti-őskarszt természetvédelmi területen tartotta meg legutóbbi geonapját. Az esemény nagyon jól sikerült, hiszen az összes helyi diák, helyi óvodások, valamint ajkai általános iskolások – összesen kettőszázan - jelentkeztek a programra.

Hétfőn az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi területen tartottak geonapot a környékbeli iskolások részére (Fotó: Nagy Lajos)

Knauer Anna, a Bakony–Balaton Geopark Csoport geoturisztikai szakreferense elmondta, külön öröm volt számukra, hogy a geonapot a helyiekkel, az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület önkénteseivel, illetve az úrkúti önkormányzattal együtt tartották meg.

A fiatalok érdeklődésének felkeltésére öt, interaktív jellegű, látványos, ugyanakkor játékos elemeket tartalmazó állomással készültek. Ezeken különböző aspektusokból és szemléletesen mutatták be a Bakony–Balaton Geoparkot, az Úrkúti-őskarsztot. Az úrkúti faluvédők állomásán pedig a helyi mangánbányászat történetébe pillanthattak be.

A geonapok szervezésével új lendületet szeretnének adni az oktatási intézményekkel való kapcsolatoknak, ezért a kísérő pedagógusoknak a nemzeti park területén igénybe vehető turisztikai szolgáltatásokról is tájékoztatást adtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!