Hírek

2013.10.07. 13:19

Teljes életet élni

Kiemelt fontosságot tulajdonítunk Veszprémben a különböző társadalmi csoportok békés és harmonikus együtt élésének. Így azt is szeretnénk, hogy a fogyatékkal élők is teljes életet tudjanak élni a közösségünkben.

Varga Domokos Péter

A város polgármestere beszélt erről a városházán, a fogyatékkal élők életminőségének javításáról rendezett konferencián. Porga Gyula elmondta, az elmúlt években több programot is elindítottak, van a városnak idősügyi stratégiája, nemrég elnyerték az idősbarát önkormányzat címet. Van emellett esélyegyenlőségi programjuk is, a polgármester reméli, hamarosan nem csak család-, és idősbarát városként emlegetik Veszprémet, hanem olyan településként, amely a fogyatékkal élőknek is barátja.

Az eseményt a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és városi önkormányzat támogatásával. A rendezvény moderátora a család, esélyteremtési és önkéntes ház programvezetője, Varga Endre volt. Bevezetőjében elmondta, a fogyatékossággal élők helyzetén bőven van javítanivaló, a foglalkoztatásuk területén sem túl rózsás a helyzet. Ahogy szervezetük, úgy ez a konferencia is szemléletváltozással és az elhelyezkedéshez nyújtott konkrét segítséggel próbál javítani a fogyatékosok esélyein.


Dr. Vincze Imre előadását Horváth Brigitta jeltolmács segítségével érthették meg a rászorulók (Fotó: Nagy Lajos)

 

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Foglalkoztatási és Rehabilitációs és Akkreditációs Főosztályának helyettes vezetője, dr. Vincze Imre a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási, támogatási szabályainak változásáról tartott tájékoztatót. Előadásából többek között kiderült, a korábbi, bonyolult támogatási rendszert egyszerűsítették, ma az egészségi állapot szerint kétféle ellátás létezik. Az egyik a foglalkoztatási rehabilitáció, amelynek célja a munkába való visszavezetés, ennek maximális időtartama három év, mellette lehet munkát vállalni, maximum heti 20 órát. A másik a rokkantsági ellátás, amely általában végleges. Elhangzott az is, ebben az évben a munkáltatók 30 500 megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatásához kaptak támogatást.

 

 

A konferencián többek között a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Veszprém megyei programkoordinátora, Nagy-Vereczki Vivien beszélt a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs támogatásáról, majd a Pszichológiai és Pedagógiai Nonprofit Közhasznú Szolgáltató Kft. tanácsadó mentora, Darabos Györgyi tartott előadást Újra munkában... címmel. Szó volt a munkaerőpiaci szolgáltatásokról, az e területen jelen lévő szervezetekkel való együttműködésről. A konferencia zárásán fellépett RollingCountry Kerekesszékes Tánccsoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!