Hírek

2013.10.15. 12:54

Hálapénz: mindenkinek megalázó

Veszprém - Teljes mellszélességgel ki kell állni a hálapénz rendszerének eltörlése mellett, mert „vétkesek közt cinkos aki néma”.

Varga Domokos Péter

Erről a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke beszélt a Naplónak. Dr. Dénes Tamás elmondta, szövetségük a Hála-Pénz – Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól kampányának keretében a Szinapszis Kft. segítségével kutatást kezdeményezett, amelynek célja a hálapénzzel kapcsolatos objektív adatok és az orvosi, társadalmi vélemények megismerése, majd az eredmények szakmapolitika és a média felé történő kommunikálása.

Dr. Dénes Tamás: - A rezidensek szövetsége vizsgálja annak lehetőségét is, hogy a hálapénz kérdését lehet-e népszavazásra bocsátani

A kutatás eredményéről szólva Dénes Tamás közölte, az orvosi és lakossági felmérések rámutattak: a hálapénzrendszer kiszolgáltatottá teszi az orvost és beteget egyaránt, megalázó és frusztráló mindkét fél számára. Mind a szakma (82 százalék), mind a lakosság (86 százalék) egyetért abban, hogy a hálapénz rendszere megalázó a beteg számára. Az egészségügyi szakemberek 82 szaléka érzi úgy, a hálapénz rendszer kiszolgáltatottá, kiszámíthatatlanná teszi az orvos életét azáltal, hogy bevételének egy része változó mértékű, vagyis egyáltalán nem biztosít jól tervezhető megélhetést.

Ezzel szemben a lakosság 85 százaléka azon a véleményen van, hogy az orvosoknak nem érdeke a hálapénz rendszerének megszüntetése, hiszen kényelmes és biztos jövedelemforrást jelent az így jelentkező pénzösszeg. A hálapénz adását döntően a kiszolgáltatottság, a félelem motiválja: az orvosi véleményekkel szemben közel minden második laikus ez utóbbit, vagyis a megfelelő ellátás hiányától való félelmet jelölte meg motivációként.

Összességében tehát a hálapénzrendszer gátja az egészségügy hatékony működésének, a minőségi szakképzésnek, és az elégedetlenségek következtében az orvosi elvándorlás egyik legfőbb motorja. A paraszolvencia erősíti a korrupció jelenségét. A gyógyítás alapját jelentő orvos-beteg bizalmi viszony alapvetően sérül a torz ösztönzőrendszer miatt.

Dénes Tamás, az MRSZ elnöke kijelentette: a tények birtokában nem tehetnek mást, teljes mellszélességgel ki kell állni a hálapénz rendszerének eltörlése mellett. Sikert véleményük szerint csak társadalmi összefogással, közös akarattal és munkával érhetünk el. Az MRSZ javasolt megoldásai: tisztességes alapbér, azaz bérrendezés, kiszámítható jövőkép, perverz motivációk helyett tiszta ösztönzők a rendszerben, és minőségbiztosítás a szakképzésben az oktatók megbecsültségének javítása mellett.

Dénes Tamás lapunknak elmondta azt is, a rezidensek szövetsége vizsgálja annak lehetőségét, hogy a hálapénz kérdését lehet-e népszavazásra bocsátani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!