Hírek

2013.10.21. 09:50

Lengyel kitüntetés egy magyar, füredi 56-osnak

Különleges elismerést kapott az 56-os Szövetség egyik ma is aktív tagja, a füredi Brenner Imre. Az 1956-os események egykori fűzfői résztvevője a poznani lengyel felkelőktől vehetett át elismerést a közelmúltban.

Győrffy Árpád

Az 1956. június 28-ai poznani lengyel felkelés egykori résztvevőihez, későbbi aktív Szolidaritás-tagokhoz régi kapcsolat fűzi Brenner Imrét.

- A szüleim szobakiadással foglalkoztak, és 1975 óta jártak hozzájuk a lengyel vendégek. Akkor persze még csak titokban, az esti borozgatás, kolbászsütés mellett, maguk között mertük felidézni a két nép történetében szinte azonos időben zajlott eseményeket, a poznani felkelés és az 1956-os magyar forradalom emlékét.

Brenner Imre a lengyel felkelőktől kapott Szabadságért és Kenyérért Harcolók emlékérmével (Fotó: Győrffy Árpád) 

A rendszerváltás után hivatalossá váltak a kapcsolatok. Az egykori lengyel felkelők a magyar 56-osok közül Wittner Máriával, a Korvin közi felkelőkkel, valamint Brenner Imrével és füredi társaival találkoznak évente felváltva Poznanban a felkelésre való emlékezéskor. 2006 óta most harmadik alkalommal hívták meg a füredieket, akiket az idén is Brenner Imre képviselt egy tolmács segítségével.

- Poznanban nagyon szép emlékművek, parkok, utcák vannak elnevezve olyan személyekről, akik a népért, a szabadságért adták életüket. Többszöri látogatásunk alkalmával mindig öröm volt találkozni olyan személyekkel, akik nem csak részt vettek, de tevékenyen helyt álltak a fegyveres harcban is. Természetesen minden alkalommal megkoszorúztuk a csodálatos márvány hősök keresztjét, amely a nyolcvan áldozat nevét is felsorolja. Utcák is vannak elnevezve, például a 13 éves lengyel fiú, Romek Sterzaelkowski-ről, akit a forradalom napján zászlóval a kezében ért a halálos lövés. Két utcával odébb található a Mansfeld Péter utca és az 1956-ban még 15 éves fiú márvány táblája, akit 1959-ben ítélték halálra. A tábla alatt mindig van piros-fehér-zöld koszorú - mesélte Brenner Imre az élményeiről.

Az idei látogatás kimagasló jelentőségű eseménye volt, hogy a Poznani Júniusi Felkelők Legyőzhetetlen Szervezete a Szabadságért és Kenyérért Harcolók emlékérmével ismerte el a 74 éves füredi férfinak az 1956-os forradalom és a hasonló célú lengyel felkelés emlékének megőrzéséért végzett munkáját.

- A kitüntetést 2006-ban az 50. évfordulóra alapították. Magyarországról eddig rajtam kívül csak a Wittner Mária kapta meg. Az enyém a 151-es sorszámú emlékérem - érzékeltette az elismerés jelentőségét.

Brenner Imre a kitüntetés kapcsán 1956 üzenetéről szólva úgy véli, hogy a forradalom igazi jelentősége az összefogás volt.

- Akkor az egész nép összefogott  a szabadságért. Ma annyira széthúznak az emberek, annyi a napraforgó, aki akár tíz fillérért, egy fröccsért is eladja magát. Akkor is voltak ilyen emberek, de nagyon kevesen. Most éppen fordítva van sajnos - állítja. Attól tart, hogy az az 56-os összefogás többet nem jön el újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!