Hírek

2013.10.08. 07:24

Megerősítik a megcsúszott vasúti töltést Márkónál

Megcsúszott a vasúti töltés Márkó határában ezért a Budapest–Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon, Veszprém és Herend állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek. A helyreállítás a hónap végéig tart.

Tremmer Tamás

A Székesfehérvár – Szombathely vasútvonal Veszprém és Herend közötti szakasza egy völgyet keresztez, a pálya egy 6-8 méter magas töltésen halad. Márkó település északi határán, több helyen, különböző időszakokban a problémák már régebben is jelentkeztek. A keletkező hibákat még kézi vágányszabályozással lehetett javítani, illetve 60 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be, a töltést egy szakaszon újjáépítették.

Időközben elkészült a problémás szakasz végleges helyreállításának terve. Eszerint a töltést mindkét oldalról talajtámfalakkal megtámasztják, a töltés felső rétegét, 1,8 méteres magasan teljes cserével megerősítik. Ez a megoldás megakadályozza a töltéstestbe a felszíni vizek bejutását, illetve a töltéstest elmozdulását.

A végleges helyreállítás 2013. szeptember 16-án megkezdődött, a munkák a vasúti forgalom 40 kilométeres sebességű fenntartása mellett folytak. A pályafelügyelet a vasúti pálya mozgását állandó geodéziai méréssel ellenőrizte.

Október 4-én reggel a töltés ismét megmozdult, a biztonság érdekében a vasúti forgalmat leállították. E naptól Veszprém és Herend között vonatpótló autóbuszok közlekednek, emiatt az utasok 25-30 perces késésre számíthatnak, tájékoztatta lapunkat a vasúttársaság.

A vasúti pályát érintő munkálatokat október 10-től kezdődő húsz napig tartó teljes vágányzár mellett tervezték elvégezni. A csúszás mentén előtűnő talajrétegződés az eredeti tervtől kedvezőtlen irányú eltérést mutat, amiből összetettebb, talajfizikai jellemzőit tekintve bonyolultabb geotechnikai helyzetre lehet következtetni. A vágányzár vége attól függ, hogy a tervhez képest milyen mértékű módosítására van szükség. A vasúttársaság reményei szerint a pályaszakasz a végleges helyreállítást követően, legkésőbb november 1-től korlátozás nélkül járható lesz, de ezt az időpontot az október 10-i helyszíni vizsgálatok módosíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!