Hírek

2013.10.16. 11:13

Megnyugtató megoldás nincs a nyestek ellen

Megyei körkép - Esténként nyestek hada ricsajoz a lakótelepeken, a családi házak környékén. Élelmet keresve kotorásznak a kukákban, bemennek a pincékbe, a padlásokba. Nehéz elriasztani őket.

Tremmer Tamás

A környékünkön zavartalanul garázdálkodnak a nyestek, tömeges jelenlétük már nem csak egy-egy embernek okoz gondot, írta a szerkesztőségbe küldött levelében olvasónk, dr. Kozma Zsuzsanna. A környékük elhanyagolt padlásain fészkelnek, szaporodnak, késő este pedig vidáman hancúroznak a parkoló autók tetején, szélvédőjén. A veszprémi hölgy csaknem naponta talál a kertben, a teraszon elhullott énekes madarakat, ami természeti kár. De a nyestek a parkoló gépkocsikba is bejutnak, szétrágják a huzalokat, tetemes anyagi kárt okozva a járműtulajdonosoknak. Úgy tudja, a nyest védett állat. Mit lehet tenni ellenük? – kérdezte.

Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgató-helyettese megkeresésünkre elmondta, a nyest nem védett. Az állat táplálékai között a gyümölcs, a gerinctelenek, a kisebb rágcsálók egyaránt szerepelnek. A madarak beleférnek az étrendjükbe, de szerinte az elhullott madarak sokkal inkább a házi, illetve a kóbor macskák „munkája”, ezt kutatások is igazolják. Természetes ellenségük például a baglyok.

A nyestek elriasztására nincs megnyugtató megoldás. A padlástérbe helyezett, folyamatosan működő rádió, esetleg egy kutya hatásos lehet. Időleges megoldást nyújthat a gázolajos rongy, vagy a kutyaszőr. Meg lehet próbálkozni az ultrahangos riasztóval. Az élvefogó csapdák sikerrel kecsegtetnek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ölőcsapdát, mérgezést nem szabad alkalmazni.

A Napló munkatársa azt tapasztalta, hogy „tuti” riasztót nagyon sok helyen kínálnak, de biztosra ezekkel sem lehet menni. Alkalmazásuk során sok mindenre tekintettel kell lenni, hogy hatékonyak legyenek. Nem mindegy, milyen frekvenciával működnek. Érdemes frekvenciaváltós berendezést vásárolni, hogy ne szokjanak hozzá a nyestek. Elhelyezésüknél vigyázni kell rá, hogy a hang jól terjedjen, azt ne árnyékolja le semmi (például betonfal). Arra is figyeljünk, hogy a védendő területen ne juthasson táplálékhoz, mert az éhség nagyobb úr, mint az ultrahang.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!