Hírek

2013.10.29. 12:08

Változásokat kezdeményeznek az üdülőtulajdonosok Balatonkenesén

Balatonkenese - Levélben fordult a legfőbb közjogi méltóságokhoz és döntéshozókhoz az Alsóréti Üdülő Egyesület, kérésük lényege: tegyék lehetővé jogszabályi változásokkal, hogy az üdülőterületen is érvényesíteni tudják jogaikat a helyi közügyekben.

Halmos György

Horváth József elnök elmondta: természetesen nem a helyi lakosság jogainak csorbításáról van szó, hanem arról, hogy az üdülők létszámának és az általunk befizetett adók arányában intézményesített keretek között legyen biztosítva érdekérvényesítési lehetőségük.

- Az egyesület vezetőségének és tagságának, más civil szervezetekkel együtt az a véleménye, hogy egy üdülőterületen, különösen a Balaton-parti települések esetében nemcsak a helyi érdekeket kell figyelembe venni az önkormányzati döntéseknél, hanem gondot kell fordítani az üdülőövezet fejlesztésére, az üdülőtulajdonosokkal való jó együttműködésre is - fogalmazott.

A kérés indokoltságát az elnök szerint mi sem jelzi jobban, hogy az egyesület 1995-ben száz alapító taggal alakult, mára 616 tagja van, de összességében több mint 1800 nyaralót képviselnek. A szervezet az alapítástól kezdve, de kiemelten 2000-2013 közötti időszakban a tagdíjakból és a tagok szja felajánlásából, illetve egyéb adományok felhasználásával 21,9 millió fordított a terület fejlesztésére. A civil szervezet véleményét meghallgatják ugyan, de beleszólási jogunk a város ügyeibe nincs – tartalmazza a levél. Céljaikat hosszú évek alatt, kitartásuk eredményeként tudták csak elérni.

Az elmúlt 18 évben jelentős eredményt az érdekérvényesítés tekintetében nem értünk el, pedig alapszabályunk szerint szándékainkat a városvezetéssel együttműködve törekszünk megvalósítani. Úgy gondoljuk, hogy az üdülőtulajdonosok, mint a település ingatlanadót fizető polgárai, az üdülőterületet érintő ügyekben kell, hogy valamiféle jogosultsággal rendelkezzenek – vélekedett az elnök.

Miután a jelenlegi törvények és egyéb jogszabályok az adófizető üdülőtulajdonosok számára az őket érintő ügyeikbe való beleszólás jogát nem biztosítják, ennek a hiányosságnak a megszüntetését kezdeményezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!