Hírek

2013.11.11. 20:00

A jó borért dolgoznak

Tapolca – A borkultúra népszerűsítéséért létrehozott Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend első negyedszázadát ünnepelték hétfőn este a rend hagyományos Márton-napi közgyűlésén.

Győrffy Árpád

A mintegy 250 főnyi résztvevőnek Császár László polgármester, a rend tagja mondott köszöntőt. Emlékezett elődjére, Ács Jánosra, a rend egyik alapítójára és társaira, akik jó ügyért szövetkeztek.

A Vinum Vulcanum Borlovagrend jubileumi közgyűlését Tóth János Zoltán nagymester nyitotta meg.

Az indulás időszakát Jeck Tibor alapító nagymester idézte fel. Mint mondta, a 25 év történelmi léptékben nem nagy, de egy ember életében az alkotó munkásság fele, így indokolt az emlékezés. Az alapításkor a kulturált borfogyasztás népszerűsítését tűzték zászlójukra. Ennek indokoltságáról azóta még inkább meggyőződött, máig vallja, hogy a jó bor orvosság. Részletesen felidézte a borászat akkori működését. Az alapításhoz a közvetlen ösztönzést a szőlészet és borászat nemzetközi éve adta, és egy római konferencián látott külföldi borrendek is példát adtak. 1988. december 13-án kimondták az alakulást. Az ünnepi közgyűlést köszöntötte Urbán András az MBOSZ alelnöke és több borlovagrend vezetője is.

A rend nagytanácsának tagjai, Mezőssy Zoltán, Jeck Tibor, Szabó István, valamint Kulka Gábor az idén is új tagokat fogadtak a borlovanrendbe. Nevezetesen Fodor Józsefet, Koczor Kálmánt, Kunszeri Miklós Pétert és Remete Jánost (Fotó: Győrffy Árpád)

 

A továbbiakban a nagymester bemutatta a jubileum alkalmából készített könyvet, dr. Májer János kancellár a borlovagrend két zászlós fajtáját, az indulásnál választott szürkebarátot, majd az igazi badacsonyi bort, az újra megtelepedett kéknyelűt, ami 2008 óta a fő itala a rendnek. A Márton-napi megemlékezést mondó és a borokat megáldó Földi István plébános rövid áttekintést adott arról, hogy a bor milyen módon szerepel a Bibliában.

Az ünnepi közgyűlés hivatalos része borrendi avatással zárult. A rend tagjává fogadták Koczor Kálmánt, a füredi Balatonvin Borlovagrend nagymesterét és Kunszeri Miklós Péter kiskunhalasi nagymestert, valamint Fodor József badacsonytomaji közművelődési szakembert és Remete Jánost, a Badacsonyi Borászati Kutatóintézet szakemberét. A rendezvényen vette át kiemelkedő szakmai munkásságáért a vidékfejlesztési miniszter Életfa díját a rend tagja, Pettenkoffer Zsuzsa, a Badacsonyi Borvidéki Hegyközségi Tanács egykori titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!