Hírek

2013.11.05. 07:20

Partneri viszony a városi kórházzal

Várpalota - A Szent Donát Kórházat működtető Palotahosp Kft. beszámolóját és az önkormányzat 2014-es költségvetési koncepcióját is elfogadta legutóbbi rendes ülésén a város képviselő-testülete.

Szabó Péter Dániel

A Palotahosp Kft. 2005-2012 évi tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalásakor a testület előtt dr. Rácz Tamás főigazgató elmondta, nagyon örül annak, hogy vége a hidegháborúnak a kórház és az önkormányzat között Pozitívumnak tartja, hogy a város költségvetéséből nem kell finanszírozni a kórházat, sőt, a Palotahosp iparűzési adót fizet, fejleszt, s növelte a munkavállalói számát is. A vezető hozzátette, a szakellátást minél szélesebb időintervallumban, többek között a szakorvosi óraszám növelésre révén szeretnék biztosítani az intézményben.

Dr. Beleznay Gábor, a Szent Donát Kórház újonnan kinevezett orvos-igazgatója elmondta, Balatonfüredről és Veszprémből nagyon jó, a szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó orvosokat sikerült Várpalotára hozniuk. A járóbeteg szakrendelés felfuttatása a cél, ebben számítanak az önkormányzat segítségére is, hiszen ezt tényleg pozitív változásként élhetnék meg az emberek. A szakember kérdésre elmondta, hiába van teljesítmény volumen korlát, a sürgős betegeket mindig azonnal ellátják. Az orvos-igazgató hangsúlyozta, rendszeresek az intézményben a szakmai ellenőrzések (tavaly 227 volt), a betegelégedettségi és dolgozóelégedettségi vizsgálatok, minden területen pozitívak a visszajelzések. Jelenleg összesen 160 dolgozója van a kórháznak, ebből 140 szakdolgozó. A képviselők végül elfogadták a kórház beszámolóját.

Dr. Rácz Tamás főigazgató a palotai kórház közelmúltban tartott névadó-felszentelő ünnepségén (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Igennel szavaztak a városatyák a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendeletről is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ismét szankcionálható, december 31-e és január 1-je kivételével szabálysértési bírsággal sújtható a közterületen történő alkoholfogyasztás.

A Bakony Volán által üzemeltetett helyi járatú buszok menetrendjének változtatását is támogatták a városatyák. Az áprilisban bevezetett új menetrend kapcsán több lakossági észrevétel is érkezett a céghez, ezeket próbálták átültetni a gyakorlatba. Az elfogadott rendelettervezet 2014-ben 1,431 millió forint többletköltséget eredményez.

Élénk vitát váltott ki a település 2014-es költségvetési koncepciója. Falussy Sándor (MSZP) szerint nincs koncepciója, szó nem esik benne arról, hogy 2014-ben mit és hogyan akar tenni az önkormányzat. Nincsenek konkrétumok. Talabér Márta polgármester (Fidesz) válaszában elmondta, a koncepció azt tartalmazza, amit ebben a pillanatban tudnak a település jövő évi költségvetésével kapcsolatban. - Felelőtlenség lenne október közepén pontos adatokat felsorolni. A helyzetünk ugyan javult, hiszen kisebb az adósságunk, ám szorosabbnak kell lennie a gazdálkodásnak, hiszen a jogszabályi előírások miatt minden kiadást jobban meg kell fontolni. Elsősorban a kötelezően ellátandó feladatokra kell koncentrálni, a biztonságos működést kell szem előtt tartani. Ezt tettük idén, s ezt tesszük jövőre is - szögezte le a polgármester. A képviselők végül nyolc igen és két nem szavazattal elfogadták a koncepciót.

Decemberben újra tárgyalnak róla

A helyi adókról szóló önkormányzati rendelet telekadó mentességeket érintő változtatása is napirendre került az ülésen. Falussy Sándor szerint felesleges az állandó toldozás-foldozás, új rendeletet kellene alkotnia az önkormányzatnak. Máténé dr. Ignácz Anita jegyző elmondta, a mindennapi problémákra reagálva javasoltak változtatásokat. Hetente több órát egyeztetnek a kollégákkal a méltányossági ügyekről, fizetési könnyítésekről. A testület decemberben újra tárgyal a rendeletről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!