Hírek

2013.11.27. 11:34

Finom illatok, zamatok, jó savakkal

Badacsony - A balatoni régió borai közül elsősorban a fehérek és a rozék produkálnak kiváló minőséget az idén, de a végeredmény nagyon függ a termőhelytől és a termelőtől - összegezte eddigi tapasztalatait Kulka Gábor.

Győrffy Árpád

A Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkárát és egyben a Vinum Vulcanum Borlovagrend ceremóniamesterét arról kérdeztük, hogy a Márton-nap környéki újborkóstolások és a már lezajlott első hivatalos érzékszervi bírálatok alapján milyennek találják az idén készített borokat.

A régióban termelt borok közül a korában "minőségi" kategóriába soroltak érzékszervi bírálatát a Badacsonyi Borászati Kutatóintézetben működő bíráló bizottság végzi. Ez alól csak a balatonboglári borok és a somlói védett eredetű borok jelentek kivételt.
Az országban egyébként egyedüliként itt működik régiós borbíráló bizottság, máshol borvidékenként végzik ezt a munkát. Hogy itt erre lehetőség nyílt, abban nagy szerepe van a Badacsonyi Borászati Kutatóintézet segítségének. Az intézet megfelelő hátteret biztosít a bírálatok előkészítéséhez, lebonyolításához - hangsúlyozta Kulka Gábor. 

Mint elmondta, az újborok a borünnepek mellett már jelentős arányban megjelentek a hivatalos érzékszervi bírálatokon is. A régiós bizottság által két héttel ezelőtt bírált harmincnégy bor nyolcvan százaléka már az idei évjárathoz tartozott. A következő bírálaton ennél is magasabb lehet az arányuk, mert az óborok jelentős része kezd kifogyni a pincékből, illetve ha van is belőlük, már többnyire átestek a bírálaton.

 

Kulka Gábor szerint az idei borok nagyon sokszínűek lesznek a hektikus időjárási viszonyok miatt (Fotó: Győrffy Árpád)



Kulka Gábor saját tapasztalatai és mások tapasztalatainak ismerete alapján úgy látja, hogy mind a borok minőségében, mind az azokról kialakult véleményekben nagyobbak az eltérések, mint más években. Ennek a fő oka, hogy nagyon hektikus volt az idei évjárat időjárása. Összességében sok volt a csapadék, de nyáron mégis hiányzott, szeptember elején hűvös rossz idő volt, októberben pedig ragyogó. Ez a változékonyság megjelenik a borokban is - állítja a szakember.

- Az illatos, könnyű fehérboroknál nagyon szép italokkal találkoztunk eddig. Szép illatokat, üde zamatokat mutatnak, viszonylag jó savtartalommal. A Balaton északi partjára jellemző fehérborok, mint az olaszrizling, a szürkebarát, vagy a szűkebb badacsonyi térségben a kéknyelű, a budai zöld mindegyike megfelelő savakkal rendelkezik. Nem csak mennyisége, hanem az összetétele, finomsága, harmóniája is nagyon jó ezeknek a savaknak. 

Ugyanez mondható a rozékra is, amik szép savakkal, illattal, zamattal fejlődnek. A vörösboroknál várhatóan nem ez volt az az évjárat, ami az igazán testes, nehéz borokat eredményezné. Ezek is könnyebbek, illatosabbak, de így is megfelelő minőségűek lesznek.

Kulka Gábor szerint az évjárat borairól általánosan elmondható, hogy a megszokottnál is nagyobb súlya van a végső minőségben az adott termőhely sajátos karakterének és a termelő szakértelmének, gondosságának és persze lehetőségeinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!