Hírek

2013.11.06. 16:20

Megtudhatták, mit várhat el a tulajdonos a közös képviselőtől

Veszprém – A Társasházak Veszprémi Egyesülete (TVE) nyilvános tájékoztatót tartott a közös képviselőkről és a tartozásról.

Varga Ibolya

A bevezetőtőből, melyet Vass Tibor, az egyesület elnöke mondott el, kiderült, hogy napjainkban sok társasházban élő ember fogalmaz meg olyan követelményeket a társasházak közös képviselőivel szemben, amelyek vagy teljesíthetetlenek, vagy nem várhatók el tőle. Ugyanígy, időnként a közös képviselők sincsenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel.

Az elnök az előadás második részében pontról pontra felsorolta, hogy a hatályos jogszabályok szerint mit várhatunk el attól az embertől, akit a közösség a mindannyiunkat érintő ügyek intézésével bíz meg. Manapság már az is elvárható a közös képviselőtől, hogy munkájához szakképesítést szerezzen. Egyebek között ő kezelheti a közösség számláját. Arról, hogy az egyenleg pillanatnyilag hogy áll, nem köteles az egyes lakóknak beszámolni, a pénzmozgások ellenőrzésére az ellenőrző vagy felügyelőbizottság jogosult. Szervezeti és működési szabályzatnak lennie kell, ez mindkét fél érdeke.

A lakóközösségek legmagasabb szintű fóruma, mely jogosult a fontos döntések meghozatalára, a közgyűlés. Közgyűlést évente egyszer kötelező összehívni, de többször is megtehető, ha olyan döntést kell hozni, melyhez a közgyűlés jóváhagyása kell. A közös képviselő a munkáját vagy egyéni vállalkozóként végzi, vagy a ház alkalmazottja. Az első esetben ő, a másodikban a lakóközösség köteles fizetni a járulékokat és adókat, melyek a munkát terhelik. A közgyűlés dönt a közös költségek mértékéről és a nagyobb beruházásokról, korszerűsítésekről.

A közös költség befizetése nem mindenkinek egyszerű, előfordul, hogy a lakók tartoznak vele. Dr. Gelencsér László ügyvéd arról tájékoztatta jelenlévőket, hogy ennek behajtása miként lehetséges. Kisebb összegű tartozásnál a legjobb az, ha meg tudnak állapodni a késedelmesen fizető lakóval, hogy mikor és hogyan teljesíti a kötelezettségét, mert ekkor még viszonylag olcsón megúszható a dolog. Amikor már ügyvédeket, közjegyzőket, végrehajtókat, hivatalokat, sőt a bíróságot is be kell vonni, akkor már megbízási és eljárási költségek, különféle illetékek is rakódnak a tartozásra, amit az adós fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!