Hírek

2013.11.16. 16:18

Készítsük fel magunkat és szervezetünket is a télre!

Nem kell tartani a hideg, zimankós hónapoktól, és még sokba sem kerül az, ha megfelelően felkészülünk a télre, és erősen, egészségesen állunk a küszöbön álló hónapok elé – ezt állítják Ajkán azok, akik hisznek a természetes, egészséges módszerekben.

Kovács Erika

– Akad még a kertben őszi, nap érlelte gyümölcs, szőlő, alma, körte, szilva, birs, ott van a dió, a mandula, a tökfélék, mind-mind aranyat ér, enni, főzni, befőzni kell belőlük bőségesen! Ha nincs elegendő, venni kell ismert őstermelőktől, a piacon, attól, akit ismerünk, és tudjuk róla, hogy kerüli a vegyszer használatát a növényeknél. Télen jól jön a vitamin, a vegyszermentes gyümölcs, zöldség. Mi minden gyümölcsöt, zöldséget megbecsülünk, bőségesen fogyasztjuk azokat, rengeteg főzelékfélét főzök belőlük télen is. A zöldségféléket, főleg a répát, petrezselymet, retket akár együtt is lereszeljük, kevés citromlével ízesítjük, hús mellé vagy önmagában is kiváló hatású vitaminbomba. Az összes maradékot eltesszük télire, semmi nem veszhet kárba, a kertben meg minden centimétert kihasználunk. Ott természetes körülmények között neveljük a növényeket, hogy aztán ősszel bőséges legyen a betakarítás, amivel megtelik a kamra – avat be a betegségeket megelőző praktikákba Nagyné Lujzi.

Így aztán sem rá, sem családjára nem jellemző, hogy télen betegek lennének, ha esetleg kapar a torkuk, sós vízzel gargalizálnak, ha szükséges, vagy egy természetes alapanyagú cseppet hígítanak fel, és ezt használják már a legenyhébb panaszoknál is. Tévénézéskor csak reszelt alma, néhány szem dió, mandula kerül az asztalra. Köhögésre kiváló hatású a kamillából, csipkebogyóból, hársfavirágból, cickafarkból, zsályából készült teafőzet, vagy együtt főzve, vagy akár külön-külön is.

– Ezeket a növényeket édesanyám kertjében neveljük, szárítjuk, keveset a konyhaablakomba is ültetek belőlük, hogy legyen mit csipegetni teázáskor, főzéskor – avat be a család fortélyaiba.

Jaksicsné Berta Mária szerint a téli hónapokban alapvetően fontos, hogy legyen a szervezetünkben elegendő C-vitamin (Fotó: Kovács Erika)

Náluk szokás az is, hogy hűvös helyen szép fürt szőlőket akasztanak egy rúdra, és azokból karácsonykor is jut finom, természetes csemege az ünnepi asztalra.

– Reggel az első, hogy éhgyomorra citromos vizet iszom, olykor kevés mézzel, és egész nap ügyelek arra, hogy sok vizet igyak, gyakran csepegtetek bele frissen kicsavart citromlevet – folytatja.

Az asszony kozmetikájában is kizárólag természetes alapanyagú termékeket használ, ilyen a meggy, a sárgabarack, kökény, a hideg hónapokban kicsit zsírosabbakat, még táplálóbbakat, ilyenkor szívesen csepegtet szőlőmagolajat a krémekbe, mert a bőrünk is éhezik a vitaminra. Kiváló vitaminforrás, főleg a bőrnek, hajnak, körömnek az élesztő, amit érdemes megvenni és belőle egy darabkát önmagában vagy joghurtba keverve éhgyomorra elfogyasztani – nyugtázza Nagyné Lujzi, aki több kilométerre levő munkahelyére naponta télen is biciklivel jár.

Állítja, azzal is sokat tehetünk egészségünkért, erőnlétünkért, ha otthon és a munkahelyen is sokat szellőztetünk, gyakran kezet mosunk, és mindig legyen nálunk kéztisztító kendő.

Jaksicsné Berta Mária, egy gyógynövény-szaküzlet tulajdonosa szerint ilyenkor és a téli hónapokban is alapvetően fontos, hogy legyen a szervezetünkben elegendő C-vitamin. Ebből a vitamintípusból a kétgyermekes asszony és családja naponta legkevesebb ezer milligrammot fogyaszt el, amikor betegségek tombolnak a téli hónapokban a környezetükben, akkor kétezret is esznek belőle. Ezzel a vitaminnal lehet leginkább megelőzni a fáradtságot, a megfázást, egyben erősíteni az immunrendszert, és hatékonyan véd a vírusok ellen, amik főleg télen jellemzőek.

Hogy erősen, egészségesen várjuk a telet, jótékony lehet a bíbor kasvirág vagy a grapefruitcseppek fogyasztása is, például teába téve. Természetesen jót teszünk a szervezetünknek azzal, ha narancsot, citromot, grapefruitot csavarunk, azt issza az egész család, de ebből nagy és elegendő mennyiséget venni költséges lehet, emiatt érdemes pótolni jó minőségű tablettával.

A citrusfélék héját alaposan érdemes megmosni, mert gyakran kezelik őket vegyszerrel, nem beszélve a banánról, ami többnyire zölden kerül hozzánk, és sokféle „kezelésen” keresztül megy addig, amíg az asztalunkra kerül.

Hatásos vitaminbomba a gránátalma, és többféle, már nálunk is kapható trópusi gyümölcs, de mindezt nem mindenki tudja megfizetni. Emiatt érdemes ezeket helyettesítő, de jóval olcsóbb néhány étrend-kiegészítőt fogyasztani, amit csak ott vegyünk meg, ahol bízunk az eladó szaktudásában, mert a piac ma már hatalmas mennyiségben, és sokszor nem túl jó minőséget is kínál ezekből.

Az asszony és családja egész télen issza megelőzésre a gyógyteákat, leginkább csipkebogyóból, borsmentából, bodzából, kakukkfűből, hársfavirágból készítik el ezeket, kevés vegyes virágmézzel ízesítik.

– Szerencsére elkerül minket a betegség, a megfázás, de sokat teszünk is ezért, és odafigyelünk arra, hogy természetes módon erősítsük a szervezetünket. Ha a gyerekeknek esetleg kapar, fáj a torkuk, kevés propoliszos mézet kapnak, amitől hamar elmúlik a fájdalom – szögezi le.

 

Csak természetesen!

London szívéből jött vissza egy ismerős házaspár évekkel ezelőtt, otthagyva csapot-papot, vezetői állást, magas fizetést, hogy egy káli-medencei faluban egy tanyán új életet kezdjenek. Mondták, korábban sokszor betegeskedtek, köhögtek, tüsszögtek, gyakran lázasan dolgoztak. Itthon saját növényeik, állataik között lelkileg-testileg megújultak, mindent ők végeznek el, sokat tartózkodnak friss levegőn, miközben egészségesek lettek, földjeik, állataik hírből sem látnak vegyszert, konyhájukban csak természetes, saját előállítású alapanyagot használnak fel, arra, hogy soha ne legyenek betegek, ugyanezeket. Azzá leszel, amit megeszel, ahogy élsz – vallják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!