Hírek

2013.11.12. 09:18

Ki lesz az év borásza? - Ismét badacsonyi borász a jelöltek között

A 32 éves badacsonytomaji borász, Borbély Tamás az idén is bekerült az "Év Bortermelője Magyarországon 2013" cím jelöltjei közé.

Győrffy Árpád

A Magyar Borakadémia hétfőn este tette közzé annak az öt jelöltnek a listáját, amiből a második fordulóban az akadémia tagjai kiválasztják a díjazottat. A lista a november 4-én zárult jelölés alapján alakult ki, amiben felkért chefek, sommelier-k, a borszakma képviselői, hegybírók, termelők, oktatók, kutatók, borászati magazinok, hírlevelek olvasói vettek részt, összesen közel húszezren.

A jelölés eredménye most is úgymond a papírforma szerint alakult, a tavalyi jelöltek közül az akkor díjazott Tokaj-hegyaljai Áts Károly kivételével mindegyik borász újra listára került. A badacsonyi Borbély Tamás, a szekszárdi Dúzsi Tamás, a kunsági Gálné Dignisz Éva és a szintén szekszárdi Heimann Zoltán mellett ötödikként egy fiatal egri borász, Bolyki János jutott a döntőbe.

Borbély Tamás az idén már másodszor került be a szakmai jelölések alapján az év bortermelője cím várományosai közé (Fotó: Győrffy Árpád)

A díj 22 éves történetében Borbély Tamáson kívül Veszprém megyéből eddig csak ketten kerültek fel az ötös listára. Badacsonyból többször is Szeremley Huba szerepelt, aki végül nem nyerte el a címet, a Balatonfüred-csopaki Borvidékről pedig a néhai Figula Mihály, aki 2000-ben az Év Bortermelője lett.

A díj kiadásának első évtizedét a villányi borászok uralták Tiffán Ede, Gere Attila, Bock József és Polgár Zoltán első helyével. A második évtizedben a Balatonboglári Borvidék volt túlsúlyban, amikor Garamvári Vencel, Konyári János, majd Légli Ottót nyilvánították az év borászává. A fentieken kívül egri borász négyszer, szekszárdi és tokaji háromszor, Etyek-budai kétszer, kunsági, Ászár-neszmélyi egyszer-egyszer nyerte el a címet.

A jelölt borászok november 22-én mutatkoznak be a szakma és a nagy közönség előtt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezésre kerülő "Borest a Bor Akadémián" rendezvényen. A végső döntést a 129 rendes, 12 örökös és 15 tiszteletbeli tagból álló Magyar Bor Akadémia testülete hozza. Az eredményhirdetésre december 6-án kerül sor a Gerbeaud Házban. Hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését az idén 23. alkalommal adják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!