Hírek

2013.11.08. 19:15

Holland hercegné lett a magyar lány

Gratulálok Viktória házasságához, tudom, hogy a te lányod, mert ilyen szép magyar ruhában vagy! – ezekkel a szavakkal fordult Vilmos Sándor holland király az esküvőn Bocskai-öltönyben megjelent Cservenyák Tiborhoz október 5-én a hollandiai Apeldoornban.

Kovács Erika

Magyar lányt, Cservenyák Viktóriát vette feleségül Jai-me Bernardo Bourbon-pármai herceg, a király unokatestvére. A mesébe illő nagy esemény részleteiről Cservenyák Tibor, az édesapa beszélt lapunknak, akit a sportvilág olimpiai bajnok vízilabdázóként, majd a svájci csapat szövetségi kapitányaként ismer. Egyébként napjainkban vegyész-kutatóként dolgozik Zürichben.

A Cservenyák család 1984-ben költözött Svájcba. Viktória akkor kétéves volt. A szülők rövidesen elváltak, Viktóriát magával vitte édesanyja Hollandiába, Apeldoornba. Bár holland iskolába járt, Viktória ma is jól beszél magyarul, szülőhazáját sem felejtette el, édesanyjával többször járt a Balatonnál, idén nyáron is megfordultak itt, mert édesanyja Paloznakon, édesapja pedig Balatonkenesén vásárolt nyaralót. Nem is tudták az itteni emberek, hogy egy igazi hercegné jár köztük.

– Hogy milyen érzés egy hercegné édesapjának lenni? Örülnék, ha boldog, szép élete lenne a lányomnak férje oldalán – válaszolja az apa.

A magyar Cservenyák Viktóriát feleségül vette Jaime Bernardo Bourbon-pármai herceg, a holland király unokatestvére idén októberben

Megtudom tőle, hogy a pár nemrég jött haza a nászútról, Hongkongban és Ausztráliában jártak, jelenleg mindketten a holland fővárosban dolgoznak, Viktória ügyvéd egy ismert amszterdami banknál, párja diplomata a külügyminisztériumban.

Különleges pillanat volt, amikor a herceg augusztusban megkérte a lányom kezét itt, Zürichben – avat be a magánéletükbe az apa. – Tudom, a vejem herceg, természetesen ez egy különleges dolog, de számomra az a lényeges, hogy a lányom boldog legyen! – ismétli meg nyomatékkal.

– Másfél éve ismerkedtek meg. A lányom vonaton utazott Amszterdamból Párizsba egy barátnőjéhez, akkor találkoztak. Az esküvő fantasztikus volt. A lányom gyönyörű volt, egy fiatal dán tervező, Claes Iversen ruháját viselte. Amikor megláttam, könnyeztem a meghatottságtól – emlékezik az apa.

Cservenyák Tibor lányaival, Viktóriával (középen) és Évával

Nagy volt a felhajtás, az elegancia, megjelent az európai arisztokrácia – teszi hozzá. A templomba szóló meghívón az szerepelt, frakkban vagy zsakettben illik megjelenni, a vacsorára már szmokingban. Az angol nyelvű, katolikus szertartás emelkedett hangulatú, nagyon szép, megható emlék: Viktória nagynénje az evangéliumból magyarul, a herceg ikertestvére pedig spanyolul olvasott fel egy részletet.

– Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor a lányom ujjára felkerült a gyűrű! A templomból kimenet sokan gratuláltak, több száz ember üdvrivalgása fogadta az ifjú párt, sárga rózsasziromeső hullott ránk. Felemelő érzés volt, amikor Vilmos Sándor, a holland király személyesen is gratulált Viktóriához, mondván, tudom, hogy a te lányod, mert ilyen szép magyar ruhában vagy!

A Het Loo-palotában, a királyi család nyári rezidenciáján tartották a vacsorát.

– A herceg bevallotta, kis szorongással jött el megkérni egy olimpiai bajnok vízilabdázótól a lánya kezét – idézett a pohárköszöntőből az apa.

– Ha a lányomék eljönnek Kenesére, a kemencében kacsát sütök majd, hozzá cabernet sauvignont kínálok – utalt terveire Cservenyák Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!