Hírek

2013.11.20. 14:17

Pápai Hús - Védenék a tisztségviselőket

A pápai húsgyárban történt elbocsátás kapcsán a szakszervezeti tisztségviselők védelmében tett kezdeményezést a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).

Tremmer Tamás

A pápai húsgyár szakszervezeti vezetőjének, Harkai Attilának az elbocsátását követően szerdán a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) a Munka Törvénykönyvének módosítását kezdeményezte dr. Kovács Zoltán (Fidesz) és Gőgös Zoltán (MSZP) pápai országgyűlési képviselőknél, amivel a szakszervezeti tisztségviselők védelmét szeretnék elérni.

A Kapuvári József HDSZ elnök által jegyzett kezdeményezésben felhívták a figyelmet arra, hogy a tavaly életbe lépett Munka Törvénykönyve (MT) – a korábbi szabályozással ellentétben – nem biztosít védelmet a munkahelyi szakszervezeti tisztségviselőknek. A szakszervezet azok után szembesült ezzel, miután a Pápai Hús 1913. Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúltban azonnali hatállyal, előzetes egyeztetés nélkül felmondott a cégnél működő alapszervezete vezetőjének.

A HDSZ azért kérte az MT módosítását, hogy választott szakszervezeti tisztségviselők az egzisztenciájuk veszélyeztetése nélkül láthassák el a szociális párbeszéd keretében vállalt feladatukat. Egyben javasolta az MT olyan értelmű módosítását, hogy bizalomvesztésre hivatkozva ne lehessen szakszervezeti tisztségviselőnek felmondani.

Úgy tűnik, Kapuvári József HDSZ elnök előbb lépett a nyilvánosság elé kezdeményezésével, mintsem megkereste volna a „címzetteket”. Lapunk az üggyel kapcsolatban próbálta szóra bírni Gőgös Zoltán és dr. Kovács Zoltán pápai országgyűlési képviselőket, de mindketten arról tájékoztattak, hogy a HDSZ levelét még nem kapták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!