Hírek

2013.11.22. 20:14

Szemtelen kárókatonák

Siófok – Az egyre szaporodó kormorán csapatok szinte felbecsülhetetlen károkat okoznak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halastavaiban, de már magában a balatoni halállományban is.

Tremmer Tamás

A balatoni kormoránok (kárókatonák) „rablógazdálkodását” mára megelégelték a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél. Miután e madarak előszeretettel dézsmálják a tógazdasági halállományt, ezért drasztikus lépésre szánták el magukat: kilövési engedélyt kértek, amit idén két tógazdaságukra, összesen 400 egyedre meg is kaptak.

Füstös Gábor vezérigazgató lapunknak elmondta, az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a madarak száma a balatonőszödi volt kormányüdülőnél, amihez nagyon közel fekszik a balatonlellei tógazdaságuk, ahol terített asztalt találnak.

A kárókatona szívós, nagy röpképességű, kiváló a szeme, jól halászik. Olyan, több ezer madarat számláló rajokban repülnek, amit a hajóradarjaik szigetként érzékelnek. A napi fogyasztásuk akár 50 deka hal is lehet, így el lehet képzelni a károkozás mértéket.

A vezérigazgató sajnálattal említette, hogy a károkatonák már a balatoni halakra is rákaptak, leginkább a süllő és a garda van veszélyben. Éppen ezért a társaság a Balaton-parton telelni próbáló állomány gyérítése érdekében kilövési engedély iránti kérelmet nyújtott be a zöldhatósághoz, a lépésüket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!